Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem konserwowym: łatwy przepis na pyszną sałatkę obiadową

Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem konserwowym to bardzo łatwy przepis na pyszną sałatkę obiadową. Chrupkość kapusty w połączeniu ze słodko-kwaśnymi ogórkami konserwowymi i łagodny sos majonezowo-jogurtowy czynią cuda. Do tego garść zielonej cebuli i koperku ożywiają smak tej smacznej i prostej surówki. Polecam!
1 mała kapusta pekińska lub pół większej
4-6 ogórków konserwowych
1 pęczek cebuli dymki
1/2 pęczka koperku
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Kapustę poszatkować na paski. Ogórki przekroić wzdłuż, a następnie pokroić na półplasterki. Cebulę dymkę posiekać drobno. Koperek również.
Wymieszać majonez z jogurtem. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
W salaterce wymieszać pokrojoną kapustę, ogórki, cebulę razem ze szczypiorem oraz koperek.
Do surówki dodać przygotowany sos i powtórnie wymieszać.
Podawać od razu.