Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem konserwowym: łatwy przepis na pyszną sałatkę obiadową
2021-12-08

łatwy
20 min
4
Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem konserwowym to bardzo łatwy przepis na pyszną sałatkę obiadową. Chrupkość kapusty w połączeniu ze słodko-kwaśnymi ogórkami konserwowymi i łagodny sos majonezowo-jogurtowy czynią cuda. Do tego garść zielonej cebuli i koperku ożywiają smak tej smacznej i prostej surówki. Polecam!
SKŁADNIKI
- 1 mała kapusta pekińska lub pół większej
- 4-6 ogórków konserwowych
- 1 pęczek cebuli dymki
- 1/2 pęczka koperku
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę poszatkować na paski. Ogórki przekroić wzdłuż, a następnie pokroić na półplasterki. Cebulę dymkę posiekać drobno. Koperek również.
- Wymieszać majonez z jogurtem. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
- W salaterce wymieszać pokrojoną kapustę, ogórki, cebulę razem ze szczypiorem oraz koperek.
- Do surówki dodać przygotowany sos i powtórnie wymieszać.
- Podawać od razu.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?