Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem konserwowym: łatwy przepis na pyszną sałatkę obiadową

2021-02-27
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem konserwowym: łatwy przepis na pyszną sałatkę obiadową
Autor: Shutterstock Kapusta pekińska ma karbowane i cienkie liście o delikatnym kapuścianym smaku
łatwy
20 min
4

Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem konserwowym to bardzo łatwy przepis na pyszną sałatkę obiadową. Chrupkość kapusty w połączeniu ze słodko-kwaśnymi ogórkami konserwowymi i łagodny sos majonezowo-jogurtowy czynią cuda. Do tego garść zielonej cebuli i koperku ożywiają smak tej smacznej i prostej surówki. Polecam!

Składniki

1 mała kapusta pekińska lub pół większej

4-6 ogórków konserwowych

1 pęczek cebuli dymki

1/2 pęczka koperku

3 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu naturalnego

sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Kapustę poszatkować na paski. Ogórki przekroić wzdłuż, a następnie pokroić na półplasterki. Cebulę dymkę posiekać drobno. Koperek również.

Wymieszać majonez z jogurtem. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

W salaterce wymieszać pokrojoną kapustę, ogórki, cebulę razem ze szczypiorem oraz koperek.

Do surówki dodać przygotowany sos i powtórnie wymieszać. 

Podawać od razu. 

KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?