Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem konserwowym: łatwy przepis na pyszną sałatkę obiadową

Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem konserwowym: łatwy przepis na pyszną sałatkę obiadową
Autor: Shutterstock Kapusta pekińska ma karbowane i cienkie liście o delikatnym kapuścianym smaku
łatwy
20 min
4

Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem konserwowym to bardzo łatwy przepis na pyszną sałatkę obiadową. Chrupkość kapusty w połączeniu ze słodko-kwaśnymi ogórkami konserwowymi i łagodny sos majonezowo-jogurtowy czynią cuda. Do tego garść zielonej cebuli i koperku ożywiają smak tej smacznej i prostej surówki. Polecam!

SKŁADNIKI

  • 1 mała kapusta pekińska lub pół większej
  • 4-6 ogórków konserwowych
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę poszatkować na paski. Ogórki przekroić wzdłuż, a następnie pokroić na półplasterki. Cebulę dymkę posiekać drobno. Koperek również.
  • Wymieszać majonez z jogurtem. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
  • W salaterce wymieszać pokrojoną kapustę, ogórki, cebulę razem ze szczypiorem oraz koperek.
  • Do surówki dodać przygotowany sos i powtórnie wymieszać. 
  • Podawać od razu. 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej