Surówka z kapusty, jarmużu i orzechów

sałatka z jarmużem i kapustą pekińską
Autor: Shutterstock Zielona sałatka z kapustą pekińską to zdrowy dodatek do obiadu
łatwy
20 min
4

Wypróbuj przepis na zdrową surówkę z kapusty pekińskiej z jarmużem, gruszką i orzechami. Przepis jest banalnie prosty, a moc cennych witamin - nieoceniona! Sprawdź, jak zrobić szybką sałatkę na obiad z liśćmi jarmużu.

SKŁADNIKI

  • 1/4 główki kapusty pekińskiej
  • 200 g jarmużu (3 liście)
  • 1 gruszka
  • 1 pietruszka lub seler korzeniowy
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 zielona papryczka chili
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/3 szklanki orzechów pekan
  • sos winegret

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę posiekać, jarmuż porwać na małe kawałki (lub poszatkować), pokroić gruszkę. 
  • Wszystko wrzucić do miski, skropić cytryną, dodać oliwę i przyprawy. Wymieszać.
  • Na tartce zetrzeć seler lub pietruszkę, paprykę, chili. Drobno posiekać orzechy i dodać do zielonych warzyw.
  • Dodać mieszankę oliwy, miodu lub syropu klonowego i soku z cytryny (wszystkiego po 1 łyżce). Surówka gotowa!