Surówka z czarnej rzepy i marchewki - przepis na chrupiącą i zdrową surówkę obiadową

Surówka z czarnej rzepy i marchewki - przepis na chrupiącą i zdrową surówkę obiadową
Autor: Shutterstock Surówka z czarnej rzepy i marchewki to prawdziwa bomba witaminowa
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Surówka z czarnej rzepy i marchewki to świetny dodatek do obiadu. Zarówno czarna rzepa, jak  i marchewka są prawdziwymi skarbnicami witamin i związków mineralnych korzystnych dla naszego zdrowia. W surówce fantastycznie uzupełniają się też ich smaki.

SKŁADNIKI

  • 2 czarne rzepy
  • 2 spore marchewki
  • mała paczka mieszanki sałat
  • 1 czerwona cebula
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czarną rzepę i marchewkę obrać i posiekać w słupki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Cebulę posiekać w półplasterki. Warzywa wymieszać z mieszanką sałat.
  • Z majonezu, jogurtu, soku z cytryny i przyprawa przygotować sos, którym przed podaniem polać surówkę.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej