Surówka z czarnej rzepy i marchewki - przepis na chrupiącą i zdrową surówkę obiadową
2022-10-19
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Surówka z czarnej rzepy i marchewki to świetny dodatek do obiadu. Zarówno czarna rzepa, jak i marchewka są prawdziwymi skarbnicami witamin i związków mineralnych korzystnych dla naszego zdrowia. W surówce fantastycznie uzupełniają się też ich smaki.
SKŁADNIKI
- 2 czarne rzepy
- 2 spore marchewki
- mała paczka mieszanki sałat
- 1 czerwona cebula
- sól
- cukier
- pieprz
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czarną rzepę i marchewkę obrać i posiekać w słupki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę posiekać w półplasterki. Warzywa wymieszać z mieszanką sałat.
- Z majonezu, jogurtu, soku z cytryny i przyprawa przygotować sos, którym przed podaniem polać surówkę.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?