Surówka obiadowa z kapusty pekińskiej i świeżych warzyw

2021-03-29
Surówka obiadowa z kapusty pekińskiej i świeżych warzyw
Autor: thinkstockphotos.com Surówka obiadowa pekinki, papryki, marchewki, ogórka i czerwonej cebuli zaspokoi apetyty największych smakoszy. 
łatwy
20 min
4

Surówka obiadowa z kapusty pekińskiej z dodatkiem papryki, marchewki, ogórka i cebuli doskonale pasuje do pieczonych i smażonych mięs. Surówka z pekinki i warzyw jest rześka, soczysta i chrupiąca. Jej przygotowanie jest łatwe, a efekt oszałamiający. Wypróbuj przepis na surówkę obiadową z łatwo dostępnych składników i ciesz się ich orzeźwiającym smakiem. 

SKŁADNIKI

  • 1 kapusta pekińska ok. 500 g
  • 1 czerwona papryka
  • 1 dorodna marchewka
  • 1 świeży ogórek wężowy
  • 1 czerwona cebula średnich rozmiarów
  • 1 pęczek cebulki dymki
  • 1 łyżka nasion sezamu
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki płynnego miodu lub tyle samo cukru
  • 2 łyżki wody
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ocet wymieszać z wodą, sosem sojowym, miodem. Dodać olej i kilka kropel oleju sezamowego (nie jest to konieczne), dobrze zmieszać, odstawić.
  • Kapustę poszatkować, czerwoną cebulę pociąć w półtalarki, dymkę posiekać na małe kawałki.
  • Paprykę i marchew pociąć na zapałkę. Ogórka przekroić wzdłuż na cztery wąskie paski, które pokroić na kawałki. 
  • Warzywa wymieszać ze sobą. Dodać sos i ponownie wymieszać, posypać sezamem i od razu podawać.