Surówka kopenhaska - idealny witaminowy dodatek do obiadu

Surówka kopenhaska - idealny witaminowy dodatek do obiadu
Autor: Shutterstock Surówka kopenhaska udekorowana pomarańczami ziarnami słonecznika.
łatwy
20 min
4

Surówka kopenhaska to świetne połączenie świeżych warzyw, zieleniny i pikli, które łączy sos jogurtowo-musztardowy. Świetny codzienny dodatek do dań mięsnych i rybnych, znakomita dawka witamin i zdrowa przekąska.

SKŁADNIKI

  • 1 mała sałata lodowa
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka siekanego szczypiorku
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sałatę oczyść, usuń głąb, a liście poszatkuj. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  • Marchewkę  obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, ogórki również zetrzyj.
  • Wymieszaj składniki surówki, dodając posiekaną zieleninę.
  • Jogurt wymieszaj z musztarda i majonezem na jednolity sos, dopraw go do smaku solą i pieprzem.
  • Warzywa wymieszaj dokładnie z sosem.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej