Surówka kopenhaska - idealny witaminowy dodatek do obiadu
2021-03-31
łatwy
20 min
4
Surówka kopenhaska to świetne połączenie świeżych warzyw, zieleniny i pikli, które łączy sos jogurtowo-musztardowy. Świetny codzienny dodatek do dań mięsnych i rybnych, znakomita dawka witamin i zdrowa przekąska.
SKŁADNIKI
- 1 mała sałata lodowa
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ogórki konserwowe
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- 1 łyżka siekanego szczypiorku
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sałatę oczyść, usuń głąb, a liście poszatkuj. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, ogórki również zetrzyj.
- Wymieszaj składniki surówki, dodając posiekaną zieleninę.
- Jogurt wymieszaj z musztarda i majonezem na jednolity sos, dopraw go do smaku solą i pieprzem.
- Warzywa wymieszaj dokładnie z sosem.