Surówka kopenhaska - idealny witaminowy dodatek do obiadu

2021-03-31
Anna Szubińska
Surówka kopenhaska - idealny witaminowy dodatek do obiadu
Autor: Shutterstock Surówka kopenhaska udekorowana pomarańczami ziarnami słonecznika.
łatwy
20 min
4

Surówka kopenhaska to świetne połączenie świeżych warzyw, zieleniny i pikli, które łączy sos jogurtowo-musztardowy. Świetny codzienny dodatek do dań mięsnych i rybnych, znakomita dawka witamin i zdrowa przekąska.

Składniki

1 mała sałata lodowa

2 marchewki

1 cebula

2 ogórki konserwowe

2 łyżki siekanej natki pietruszki

1 łyżka siekanego szczypiorku

2 łyżki jogurtu greckiego

1 łyżka musztardy

1 łyżka majonezu (opcjonalnie)

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Sałatę oczyść, usuń głąb, a liście poszatkuj. Cebulę obierz i drobno posiekaj.

Marchewkę  obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, ogórki również zetrzyj.

Wymieszaj składniki surówki, dodając posiekaną zieleninę.

Jogurt wymieszaj z musztarda i majonezem na jednolity sos, dopraw go do smaku solą i pieprzem.

Warzywa wymieszaj dokładnie z sosem.