Soczysta i wyrazista surówka z kapusty rodem z Prowansji - francuski przepis na kapustę
2021-07-19
łatwy
25 min
5
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Prowansalska surówka z kapusty jest bardzo smaczna i zdrowa. Swój wyrazisty smak zawdzięcza dodatkowi czosnku i papryki, a soczystość - pozostawieniu do przegryzienia się smaków. Polecamy serdecznie tę prostą wersję surówki z kapusty.
SKŁADNIKI
- 1/2 główki kapusty
- 2 papryki czerwone
- 2 marchewki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 0,5 szklanki wody przegotowanej
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżka cukru
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę cieniutko poszatkować. Przełożyć do miski, dodać cukier i sól i starannie wymieszać ręką. Odstawić na kwadrans, aż kapusta puści sok i zmięknie.
- Paprykę oraz marchew poszatkować tak jak kapustę i dodać do niej, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Wodę, olej i ocet wymieszać, dodać do kapusty, ewentualnie doprawić do smaku. Surówkę odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, by się przegryzła.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?