Sałatka ziemniaczana z pieczarkami. Pyszna, łatwa i niedroga
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Prosta i sycąca sałatka ziemniaczana z pieczarkami jest pełna smaku. Świetnie smakuje o każdej porze roku i pasuje na każdą okazję. Przepis jest łatwy, więc doskonałą sałatkę ziemniaczaną zrobią nawet początkujący. Oto przepis na sałatkę ziemniaczaną z pieczarkami, która zachwyca pod każdym względem.
Z czego zrobić sałatkę ziemniaczaną z pieczarkami?
Lista składników obejmuje produkty, które bez problemu można kupić w większych i mniejszych sklepach spożywczych. Głównym składnikiem sałatki są sycące ziemniaki, do których dołączyły aromatyczne pieczarki. Idealnym uzupełnieniem jest sos przygotowany na bazie majonezu z dodatkiem jogurtu greckiego, czosnku i posiekanego szczypiorku oraz przypraw.
Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z pieczarkami?
Przyrządzenie sałatki można podzielić na etapy:
- 1. etap – ugotowanie ziemniaków
- 2. etap – usmażenie pieczarek
- 3. etap – przygotowanie sosu
- 4. etap – połączenie składników i wymieszanie ich z sosem
Kiedy podawać sałatkę ziemniaczaną z pieczarkami?
Sałatka z gotowanych ziemniaków i smażonych pieczarek to danie uniwersalne. Dzięki temu, że robi się ją tak prosto i szybko, sprawdzi się przez cały rok. To pomysł na dodatek do dania głównego z mięsa. Komponuje się z potrawami wegetariańskimi i pysznie smakuje ze smakołykami z grilla. Sałatkę ziemniaczaną można też podać na kolację czy jako jedno z dań na imprezie. To również propozycja na drugie śniadanie na wynos.
SKŁADNIKI
- 700 g ziemniaków
- 300 g brązowych pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Następnie obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do miski.
- Pieczarki pokroić w ćwiartki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pieczarki, aż zaczną się rumienić, a woda odparuje. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Patelnię zestawić z ognia.
- Majonez wymieszać z jogurtem greckim. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i połową posiekanego szczypiorku. Doprawić solą i pieprzem.
- Do ziemniaków dodać pieczarki i wlać sos. Wymieszać.
- Podawać posypaną pozostałym szczypiorkiem jako samodzielne danie lub jako dodatek do potraw mięsnych, wegetariańskich lub z grilla.