Sałatka ziemniaczana z pieczarkami. Pyszna, łatwa i niedroga

sałatka ziemniaczana z pieczarkami
Autor: Shutterstock Przepis na sałatkę ziemniaczaną z pieczarkami jest uniwersalny i można ją robić przez cały rok.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Prosta i sycąca sałatka ziemniaczana z pieczarkami jest pełna smaku. Świetnie smakuje o każdej porze roku i pasuje na każdą okazję. Przepis jest łatwy, więc doskonałą sałatkę ziemniaczaną zrobią nawet początkujący. Oto przepis na sałatkę ziemniaczaną z pieczarkami, która zachwyca pod każdym względem.

Z czego zrobić sałatkę ziemniaczaną z pieczarkami?

Lista składników obejmuje produkty, które bez problemu można kupić w większych i mniejszych sklepach spożywczych. Głównym składnikiem sałatki są sycące ziemniaki, do których dołączyły aromatyczne pieczarki. Idealnym uzupełnieniem jest sos przygotowany na bazie majonezu z dodatkiem jogurtu greckiego, czosnku i posiekanego szczypiorku oraz przypraw.

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z pieczarkami?

Przyrządzenie sałatki można podzielić na etapy:

  • 1. etap – ugotowanie ziemniaków
  • 2. etap – usmażenie pieczarek
  • 3. etap – przygotowanie sosu
  • 4. etap – połączenie składników i wymieszanie ich z sosem

Kiedy podawać sałatkę ziemniaczaną z pieczarkami?

Sałatka z gotowanych ziemniaków i smażonych pieczarek to danie uniwersalne. Dzięki temu, że robi się ją tak prosto i szybko, sprawdzi się przez cały rok. To pomysł na dodatek do dania głównego z mięsa. Komponuje się z potrawami wegetariańskimi i pysznie smakuje ze smakołykami z grilla. Sałatkę ziemniaczaną można też podać na kolację czy jako jedno z dań na imprezie. To również propozycja na drugie śniadanie na wynos.

SKŁADNIKI

  • 700 g ziemniaków
  • 300 g brązowych pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Następnie obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do miski.
  • Pieczarki pokroić w ćwiartki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pieczarki, aż zaczną się rumienić, a woda odparuje. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Patelnię zestawić z ognia.
  • Majonez wymieszać z jogurtem greckim. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i połową posiekanego szczypiorku. Doprawić solą i pieprzem.
  • Do ziemniaków dodać pieczarki i wlać sos. Wymieszać.
  • Podawać posypaną pozostałym szczypiorkiem jako samodzielne danie lub jako dodatek do potraw mięsnych, wegetariańskich lub z grilla.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
więcej