Sałatka z kalafiora i kukurydzy: podajemy dobry przepis
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Jeśli kalafior kojarzy Ci się wyłącznie z mało wyrazistym, gotowanym warzywem podawanym z zasmażką, spróbuj tej sałatki. Zmienisz zdanie i pokochasz to warzywo! Podajemy prosty przepis na sałatkę z kalafiora i kukurydzy.
Sałatkę z kalafiora i kukurydzy przygotowaną według powyższego przepisu można podawać do ziemniaków i mięs, ale także potraktować ją jako samodzielną przekąskę i na przykład wzbogacić o grzanki z masłem, zapiekane z żółtym serem.
SKŁADNIKI
- ½ niewielkiego kalafiora
- ½ puszki kukurydzy konserwowej
- 2-3 ogórki kwaszone
- 2-3 ząbki czosnku
- koperek
- 2-3 łyżki majonezu
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- cukier, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafior oczyścić, podzielić na małe różyczki, nóżki pokroić w centymetrowe kawałki. Przygotowane warzywo opłukać i wrzucić na 1-2 minuty do osolonego wrzątku. Wylać na durszlak i zahartować zimną wodą.
- Po odsączeniu przełożyć do miski. Kukurydzę przełożyć na sitko do odsączenia. Ogórki pokroić w kostkę i przełożyć na sitko do odsączenia. Kukurydzę i ogórki po odsączeniu przełożyć do kalafiora.
- Obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek dodać do warzyw. Składniki posypać posiekanym koperkiem. Dodać majonez, wymieszać. W razie potrzeby doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.