Sałatka z kalafiora i kukurydzy: podajemy dobry przepis

Agata Joanna Nowicka
jak_zrobic_salatke_z_kalafiorow.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Sałatka z kalafiorem w roli głównej jest nie tylko smaczna, lecz także zdrowa i pożywna
łatwy
15 min
4

Jeśli kalafior kojarzy Ci się wyłącznie z mało wyrazistym, gotowanym warzywem podawanym z zasmażką, spróbuj tej sałatki. Zmienisz zdanie i pokochasz to warzywo! Podajemy prosty przepis na sałatkę z kalafiora i kukurydzy.

Sałatkę z kalafiora i kukurydzy przygotowaną według powyższego przepisu można podawać do ziemniaków i mięs, ale także potraktować ją jako samodzielną przekąskę i na przykład wzbogacić o grzanki z masłem, zapiekane z żółtym serem.

SKŁADNIKI

  • ½ niewielkiego kalafiora
  • ½ puszki kukurydzy konserwowej
  • 2-3 ogórki kwaszone
  • 2-3 ząbki czosnku
  • koperek
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • cukier, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafior oczyścić, podzielić na małe różyczki, nóżki pokroić w centymetrowe kawałki. Przygotowane warzywo opłukać i wrzucić na 1-2 minuty do osolonego wrzątku. Wylać na durszlak i zahartować zimną wodą.
  • Po odsączeniu przełożyć do miski. Kukurydzę przełożyć na sitko do odsączenia. Ogórki pokroić w kostkę i przełożyć na sitko do odsączenia. Kukurydzę i ogórki po odsączeniu przełożyć do kalafiora.
  • Obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek dodać do warzyw. Składniki posypać posiekanym koperkiem. Dodać majonez, wymieszać. W razie potrzeby doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.
Agata Joanna Nowicka