Sałatka z farro, pieczoną marchwią, pistacjami i rukolą
2021-03-29

łatwy
0 min
4
Zainteresowani kuchnią włoską z pewnością wypróbują przepis na sałatkę z farro, czyli rustykalną płaskurką, odmianą pszenicy, spokrewnioną z orkiszem i pszenicą samopszą. Smak dania wzbogacają świeże zioła, pieczona marchew i chrupiące pistacje. Doskonałe danie dla osób dbających o linię!
SKŁADNIKI
- 200 g farro (pszenica płaskurka)
- 1 kg marchwi, najlepiej młodej z natką
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 2 opakowania rukoli Fit&Easy (ewentualnie mieszanki F&E „Active”)
- po jednym małym pęczku świeżej mięty oraz bazylii
- 50 g pistacji (ewentualnie orzeszków pinii)
- sok z 1 cytryny
- 100 g parmezanu w płatkach
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- sól morska do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- 1. Farro ugotować we wrzącej i lekko osolonej wodzie (około 30 min), a następnie wystudzić.
- 2. Marchew obrać, pokroić w plastry, natrzeć oliwą z oliwek oraz posiekaną pietruszką, oprószyć solą morską, przełożyć na blachę i piec około 45 min w piekarniku nagrzanym do 220°C, aż zacznie się karmelizować (w trakcie pieczenia można mieszać, aby opiekła się równomiernie).
- 3. Przygotowane wcześniej farro połączyć z upieczoną marchewką, pistacjami, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, octem balsamicznym oraz posiekanymi ziołami.
- 4. Całość delikatnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku.
- Podawać razem z rukolą oraz płatkami parmezanu.