Sałatka rosyjska - przepis na prawdziwą sałatką stoliczną
2022-07-01

łatwy
35 min
4
Dieta bezglutenowa
Sałatka rosyjska, znana też jako sałatka stoliczna (nie mylić z wódką, choć pod wódkę się nadaje) różni się od naszej królowej, sałatki jarzynowej. Większa ilość ziemniaków, dodatek mięsa oraz spora ilość majonezu to wyznaczniki tej różnicy.
SKŁADNIKI
- 200 g marchewki
- 400 g ziemniaków
- 1 cebula
- 2 łyżki octu winnego
- 200 g mięsa kurczaka (gotowanego, pieczonego, choć ja najbardziej lubię wędzonego)
- 2 łyżki pietruszki
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 150 g mrożonego groszku
- 200 g kiszonych ogórków
- 5-7 łyżek majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dodaj do wrzącej osolonej wody łyżkę octu winnego. Marchewki i pietruszkę pokrój w kostkę. Groszek, pietruszkę i marchewkę włóż do osolonej, wrzącej wody z dodatkiem octu winnego. Odcedź warzywa po ugotowaniu i odstaw do ostygnięcia.
- Pokrojone w kostkę ziemniaki ugotuj oddzielnie tylko w osolonej wodzie, ostudź, połącz z resztą warzyw.
- Pokrój ogórki kiszone, cebulę, ugotowane jajka i kurczaka w kostkę.
- Wystudzone warzywa włóż do salaterki.Dodaj ogórki, cebulę, jajka i kurczaka oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dodaj sól, pieprz i sok z cytryny, wymieszaj.
- Całość połącz z majonezem i udekoruj np. natką pietruszki. Podawaj schłodzoną.
Domowy majonez: szybki przepis na majonez w 10 sekund