Sałatka na wzmocnienie z japońskiej rzodkwi

łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

W chłodniejsze dni potrzebujemy wzmocnienia. Szczególnie w czasie nasilonych zachorowań. Jak w prosty sposób wzmocnić nasz układ odpornościowy? Najlepiej odpowiednią dietą. Oto łatwy przepis na sałatkę na wzmocnienie, składającą się z japońskiej białej rzodkwi, czosnku, majonezu i żółtego sera. Nie ma nic prostszego i smaczniejszego, a jednocześnie wzmacniającego nasz układ immunologiczny! 

SKŁADNIKI

  • 1 rzodkiew japońska daikon
  • 1 ząbek czosnku przeciśniety przez praskę
  • 40 g sera żółtego, startego
  • 1-2 łyżki majonezu zwykłego lub wegańskiego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rzodkiew zetrzeć na tarce o dużych otworach. 
  • Do rzodkwi dodać czosnek przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno posiekany.
  • Dodać również starty ser i majonez. Wymieszać. 
Czosnek - dlaczego warto go jeść?

Surówki obiadowe: 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej