Sałatka z pieczonym burakiem i wędzonym twarogiem. Sprytny sposób na płaski brzuch
2022-10-14
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Bez względu na wiek i płeć każdy marzy o płaskim brzuchu. Niewiele jednak osób wie, że na wielkość naszego brzucha wpływają różnorodne czynniki. Regularne jedzenie warzyw, obniżenie kaloryczności i zwiększona podaż aktywnych związków odżywczych przyczynia się do zdrowia wnętrza brzucha i zmniejsza obwód w okolicach pasa. Oto przepis na zdrową i sycącą sałatkę, która odchudza brzuch bez uszczuplenia zasobów pieniężnych. Smacznego!
SKŁADNIKI
- 4 buraki upieczone lub ugotowane
- 4 marchewki upieczone lub ugotowane
- 150 g mieszanki młodych liści sałat lub szpinaku baby
- 100 g wędzonego twarogu półtłustego
- 1 łyżka prażonej mieszanki pestek i orzechów do sałatek
- sos do sałatki: 2 łyżki oliwy, 3 łyżki soku z cytryny, sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na okrągłym półmisku lub dużym talerzu rozłóż warstwę młodych liści sałat.
- Na podkładzie z sałat ułóż naprzemiennie plasterki buraka i marchwi.
- Pokrusz twaróg i posyp nim sałatkę.
- Na patelni upraż mieszankę pestek i orzechów. Wystarczy, jak orzechy zaczną pachnięć, a pestki strzelać. Posyp mieszanką sałatkę
- Z oliwy, soku cytrynowego i przypraw zmiksuj sos. Polej nim sałatkę i podawaj od razu. Smacznego!
Beszamel - Buraki