Sałatka z pieczonym burakiem i wędzonym twarogiem. Sprytny sposób na płaski brzuch

Sałatka z pieczonym burakiem
Autor: Shutterstock Sałatka z pieczonym burakiem, wędzonym twarogiem i zdrowa mieszanka orzechów i pestek.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Bez względu na wiek i płeć każdy marzy o płaskim brzuchu. Niewiele jednak osób wie, że na wielkość naszego brzucha wpływają różnorodne czynniki. Regularne jedzenie warzyw, obniżenie kaloryczności i zwiększona podaż aktywnych związków odżywczych przyczynia się do zdrowia wnętrza brzucha i zmniejsza obwód w okolicach pasa. Oto przepis na zdrową i sycącą sałatkę, która odchudza brzuch bez uszczuplenia zasobów pieniężnych. Smacznego! 

SKŁADNIKI

  • 4 buraki upieczone lub ugotowane
  • 4 marchewki upieczone lub ugotowane
  • 150 g mieszanki młodych liści sałat lub szpinaku baby
  • 100 g wędzonego twarogu półtłustego
  • 1 łyżka prażonej mieszanki pestek i orzechów do sałatek
  • sos do sałatki: 2 łyżki oliwy, 3 łyżki soku z cytryny, sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na okrągłym półmisku lub dużym talerzu rozłóż warstwę młodych liści sałat.
  • Na podkładzie z sałat ułóż naprzemiennie plasterki buraka i marchwi. 
  • Pokrusz twaróg i posyp nim sałatkę. 
  • Na patelni upraż mieszankę pestek i orzechów. Wystarczy, jak orzechy zaczną pachnięć, a pestki strzelać. Posyp mieszanką sałatkę
  • Z oliwy, soku cytrynowego i przypraw zmiksuj sos. Polej nim sałatkę i podawaj od razu. Smacznego! 
Beszamel - Buraki

Dietetyczne obiady - 10 przepisów od dietetyka

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej