Sałatka antyrakowa. Prosty i ekspresowy przepis na zdrowie
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Lekarze i dietetycy od lat przekonują, że stan naszego zdrowia zależy do tego, jak się odżywiamy. Zdrowa i zbilansowana dieta to klucz do dobrego życia bez chorób. Odpowiednią dietę można zacząć od przyrządzenia sałatki antyrakowej. Wszystkie składniki są nie tylko smaczne, ale i wykazują działanie przeciwnowotworowe. Oto szybki przepis na pyszną sałatkę antyrakową.
Z czego zrobić sałatkę antyrakową?
Na liście składników, które potrzebne są przyrządzenia smakowitej sałatki antynowotworowej, znajdują się produkty roślinne. Każdy z nich wykazuje działanie antyrakowe i jest bogaty w wiele cennych dla zdrowia witamin oraz składników odżywczych. Dodatkową zaletą tej sałatki jest to, że produktów nie trzeba ważyć. Wystarczy odmierzyć je szklanką.
Aby przygotować tę smakowitą i zdrową sałatkę przeciwrakową, wykorzystuje się warzywa, owoce i orzechy. Głównym składnikiem są świeże liście szpinaku, do których dołączyły pomidorki koktajlowe, jeżyny i pestki granatu. Można dodać także pokrojone w plasterki awokado. Sałatkę uzupełnia sos na bazie oleju z awokado z octem jabłkowym i balsamicznym oraz sokiem z cytryny i przyprawami.
Jak zrobić sałatkę antyrakową?
Przepis na sałatkę przeciwnowotworową jest bardzo prosty. Robi się ją błyskawicznie. Pierwszym krokiem jest dokładne umycie wszystkich składników. Szpinak przekłada się do miski i dodaje pozostałe produkty, czyli połówki pomidorków koktajlowych, jeżyny, pestki granatu i orzechy pekan. Całość skrapia się sosem i miesza. Sałatka jest gotowa w niecałe 10 minut.
Kiedy podawać sałatkę antyrakową?
Ta pyszna i pełna prozdrowotnych składników sałatka przeciwnowotworowa smakuje zawsze i każdemu. Oprócz pozytywnego wpływu na zdrowie charakteryzuje się pysznym smakiem. Dużą zaletą tego przepisu jest to, że sałatkę robi się ekspresowo. Sałatka antyrakowa to pomysł na zdrową przekąskę, drugie śniadanie lub lekką kolację. Sprawdzi się też jako jedno z dań na imprezie. Pyszną sałatkę działającą przeciwnowotworowo można robić przez cały rok. Poza sezonem na świeże jeżyny można wykorzystać mrożone owoce.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki świeżego szpinaku
- 2/3 szklanki pomidorków koktajlowych
- 2/3 szklanki orzechów pekan
- 2/3 szklanki jeżyn
- 2/3 szklanki granatu
sos:- 2 łyżki oleju z awokado
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki soku z cytryny
- Sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować sos. Olej z awokado wymieszać z octem jabłkowym i balsamicznym oraz sokiem z cytryny. Odstawić.
- Umyte i osuszone liście szpinaku przełożyć do miski.
- Dodać przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, jeżyny i pestki granatu.
- Wlać sos i wymieszać.
- Podawać od razu.