Spis treści
Jak jeść granaty?
Do spożycia nadają się nasiona i sok z granatu. Możemy zjeść same nasiona, przygotować sałatkę z dodatkiem granatu, np. z serem feta lub owocową, albo wykorzystać nasiona do dekoracji.
Jak obierać granaty?
Żeby wydobyć nasiona granatu z łupiny, należy najpierw odciąć jego wierzchnią część (koronę).
Następnie trzeba pokroić owoc na ćwiartki i włożyć do miski z wodą.
Po ok. dziesięciu minutach moczenia w naczyniu z wodą rozdzielamy granat na części, aż zauważymy, że nasiona opadają na dno, a łupina wypływa na powierzchnię.
Łupiny wyrzucamy, a nasiona odcedzamy na sitku i pozostawiamy do osuszenia (możemy je też osuszyć na ręczniku papierowym).
Zobacz w galerii inny sposób obierania granatów
Jak kupować granaty?
Owoc granatu pokrywa twarda łupina o żółtej lub purpurowej barwie. Wewnątrz łupiny znajduje się miąższ połączony z mnóstwem soczystych, krwistoczerwonych, jadalnych ziaren o słodkim i orzeźwiającym smaku. Najlepsze są te owoce, które mają skórkę gładką i lśniącą. Warto uważnie wybierać owoce podczas zakupów, bo jeśli skórka będzie zbyt twarda, z wyraźnymi plamami, może to znaczyć, że owoc był źle przechowywany i nie będzie już tak soczysty. Ponieważ plamy z soku z granatu są trudne do usunięcia, należy ostrożnie wydobywać nasiona z łupiny.
Wypróbuj oryginalne przepisy z granatem:
Tarta Rajski Granat z kremem budyniowym
Sernik z granatem - doskonały przepis
Sałatka owocowa z ziarenkami granatu: przepis
1 granat
5-6 soczystych, słodkich mandarynek
1 kiwi
sok z połówki cytryny
cukier trzcinowy
Obieramy mandarynki i kiwi, mandarynki kroimy na kawałki, kiwi na plasterki i dodajemy nasiona granatu.
Całość skrapiamy sokiem z połówki cytryny i posypujemy cukrem trzcinowym.