Jak jeść granaty? Porady i przepis na sałatkę z owocem granatu
Owoc granatu wypełniony jest słodkimi, soczystymi nasionami i to one nadają się do jedzenia. Nie wszyscy wiedzą, w jaki sposób wydobyć z twardej łupiny małe nasiona granatu, by nie pobrudzić wszystkiego czerwonym sokiem. Wbrew pozorom nie jest to takie trudne, wystarczy kilka sprawdzonych wskazówek, by bez problemu obrać granat. Dowiedz się, jak jeść granaty oraz jak przygotować szybką sałatkę z ziarenkami granatu.
Spis treści
- Jak jeść granaty?
- Jak obierać granaty?
- Jak kupować granaty?
- Sałatka owocowa z ziarenkami granatu: przepis
Jak jeść granaty?
Do spożycia nadają się nasiona i sok z granatu. Możemy zjeść same nasiona, przygotować sałatkę z dodatkiem granatu, np. z serem feta lub owocową, albo wykorzystać nasiona do dekoracji.
Jak obierać granaty?
Żeby wydobyć nasiona granatu z łupiny, należy najpierw odciąć jego wierzchnią część (koronę).
Następnie trzeba pokroić owoc na ćwiartki i włożyć do miski z wodą.
Po ok. dziesięciu minutach moczenia w naczyniu z wodą rozdzielamy granat na części, aż zauważymy, że nasiona opadają na dno, a łupina wypływa na powierzchnię.
Łupiny wyrzucamy, a nasiona odcedzamy na sitku i pozostawiamy do osuszenia (możemy je też osuszyć na ręczniku papierowym).
Zobacz w galerii inny sposób obierania granatów
Jak kupować granaty?
Owoc granatu pokrywa twarda łupina o żółtej lub purpurowej barwie. Wewnątrz łupiny znajduje się miąższ połączony z mnóstwem soczystych, krwistoczerwonych, jadalnych ziaren o słodkim i orzeźwiającym smaku. Najlepsze są te owoce, które mają skórkę gładką i lśniącą. Warto uważnie wybierać owoce podczas zakupów, bo jeśli skórka będzie zbyt twarda, z wyraźnymi plamami, może to znaczyć, że owoc był źle przechowywany i nie będzie już tak soczysty. Ponieważ plamy z soku z granatu są trudne do usunięcia, należy ostrożnie wydobywać nasiona z łupiny.
Wypróbuj oryginalne przepisy z granatem:
Tarta Rajski Granat z kremem budyniowym
Sernik z granatem - doskonały przepis
Sałatka owocowa z ziarenkami granatu: przepis
1 granat
5-6 soczystych, słodkich mandarynek
1 kiwi
sok z połówki cytryny
cukier trzcinowy
Obieramy mandarynki i kiwi, mandarynki kroimy na kawałki, kiwi na plasterki i dodajemy nasiona granatu.
Całość skrapiamy sokiem z połówki cytryny i posypujemy cukrem trzcinowym.