Tarta Rajski Granat z kremem budyniowym: przepis na jesienny deser

Tarta Rajski Granat z kremem budyniowym: przepis na jesienny deser

Autor Zdjęcia: Konrad Kalbarczyk

Tarta z budyniowym kremem zyskuje na smaku po dodaniu do niej owoców granatu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Tarta to szybkie ciasto. Może być na słodko lub wytrawnie. Proponujemy wersję na słodko z owocami granatu. Granat jest starożytnym symbolem, przypisywanym bogini Afrodycie.

Składniki

  • 250 g mąki

  • 125 g masła

  • sól

  • 2 łyżki oliwy

  • pół szklanki wody

  • owoc granatu

  •  

  • Krem waniliowy:

  • 1,5 opakowania budyniu waniliowego,

  • szklanka cukru,

  • kostka masła (200 g),

  • 0,5 l mleka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ciasto na tartę: siekamy masło z mąką, dodajemy oliwę, dwie szczypty soli i wodę (około pół szklanki - tyle, ile wchłonie ciasto, by było zwarte).

  • Szybko zagniatamy, formujmy kulę i wstawiamy do lodówki na pół godziny.

  • Następnie rozwałkowujemy, wkładamy do formy i nakłuwamy, aby się nie wybrzuszyło.

  • Pieczemy 20 min w temperaturze 180°C.

    Krem waniliowy: w szklance mleka rozrabiamy budyń, a resztę zagotowujemy.

  • Do gotującego się mleka wlewamy rozprowadzony budyń i ciągle mieszamy, aż zgęstnieje (użyliśmy większej ilości budyniu w stosunku do mleka, nie trzeba będzie więc długo czekać).

  • Gdy budyń ostygnie, ucieramy go w mikserze z masłem i cukrem.

  • Gotową masę nakładamy na upieczoną i ostudzoną tartę. Posypujemy pestkami granatu.

 

 

 

 

Ocena: 0