Sałata z grzybami: jesienna przekąska
2021-04-12

łatwy
20 min
4
Zielona sałata z dodatkiem leśnych grzybów i sera feta to fantastyczna jesienna przekąska. Smakuje wybornie, jest łatwa w przygotowaniu, ale wymaga wyprawy do lasu.
SKŁADNIKI
- 1 główka zielonej lub lodowej sałaty
- 30 dag świeżych kurek
- 10 dag sera feta
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka octu winnego lub 2 łyżki soku cytrynowego
- 1/2 pęczka drobnego szczypiorku
- 2 łyżki natki pietruszki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sałatę myjemy, liście po osuszeniu dzielimy na kawałki. Układamy w salaterce.
- Kurki dokładnie czyścimy, większe dzielimy na połówki lub na ćwiartki.
- Smażymy krótko na rozgrzanym maśle, by się zrumieniły, ale zachowały soczystość.
- Grzyby układamy na sałacie, posypujemy fetą pokrojoną w kostkę i posiekanymi ziołami.
- Przed podaniem polewamy oliwą zmieszaną z octem lub sokiem z cytryny i zmiażdżonym czosnkiem.