Sałata z grzybami: jesienna przekąska

Sałata lodowa: właściwości, wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Autor: thinkstockphotos.com Sałata lodowa to jedno najpopularniejszych warzyw.
łatwy
20 min
4

Zielona sałata z dodatkiem leśnych grzybów i sera feta to fantastyczna jesienna przekąska. Smakuje wybornie, jest łatwa w przygotowaniu, ale wymaga wyprawy do lasu.

SKŁADNIKI

  • 1 główka zielonej lub lodowej sałaty
  • 30 dag świeżych kurek
  • 10 dag sera feta
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka octu winnego lub 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1/2 pęczka drobnego szczypiorku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sałatę myjemy, liście po osuszeniu dzielimy na kawałki. Układamy w salaterce.
  • Kurki dokładnie czyścimy, większe dzielimy na połówki lub na ćwiartki.
  • Smażymy krótko na rozgrzanym maśle, by się zrumieniły, ale zachowały soczystość.
  • Grzyby układamy na sałacie, posypujemy fetą pokrojoną w kostkę i posiekanymi ziołami.
  • Przed podaniem polewamy oliwą zmieszaną z octem lub sokiem z cytryny i zmiażdżonym czosnkiem.