Rajska sałatka z pieczoną marchewką, granatem i serem feta - kolorowy zawrót głowy
2021-08-01
łatwy
25 min
5
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Sałatka z pieczoną marchewką, granatem i serem feta oraz ciecierzycą to cudownie orzeźwiający i zarazem sycący mariaż smaków, kolorów i zdrowych składników. Ta sałatka idealnie sprawdzi się na lunch, kolację a nawet obiad w upalny dzień. Jest też niekłopotliwa w przygotowaniu.
SKŁADNIKI
- 5 marchewek
- łyżka oliwy
- granat
- opakowanie mieszanki sałat
- opakowanie sera feta
- puszka ciecierzycy
- Sos:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki musztardy
- łyżeczka miodu
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Mieszamy z łyżką oliwy. Wykładamy na blachę i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
- Granat odbieramy. Ser kroimy w kostkę lub rozkruszamy palcami.
- Cieciorkę odsączamy na sicie i przelewamy wrzątkiem.
- Kiedy marchewki się upieką i wystygną łączymy z pozostałymi składnikami.
- Składniki na sos mieszamy ze sobą i polewamy nim sałatkę.
Beszamel: Sałata - Co warto o niej wiedzieć?