Rajska sałatka z pieczoną marchewką, granatem i serem feta - kolorowy zawrót głowy

2021-08-01
Rajska sałatka z pieczoną marchewką, granatem i serem feta - kolorowy zawrót głowy
Autor: Shutterstock Kompozycja kolorów i smaków godna mistrza
łatwy
25 min
5

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Sałatka z pieczoną marchewką, granatem i serem feta oraz ciecierzycą to cudownie orzeźwiający i zarazem sycący mariaż smaków, kolorów i zdrowych składników. Ta sałatka idealnie sprawdzi się na lunch, kolację a nawet obiad w upalny dzień. Jest  też niekłopotliwa w przygotowaniu.

SKŁADNIKI

  • 5 marchewek
  • łyżka oliwy
  • granat
  • opakowanie mieszanki sałat
  • opakowanie sera feta
  • puszka ciecierzycy
  • Sos:
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • łyżeczka miodu
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Mieszamy z łyżką oliwy. Wykładamy na blachę i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
  • Granat odbieramy. Ser kroimy w kostkę lub rozkruszamy palcami.
  • Cieciorkę odsączamy na sicie i przelewamy wrzątkiem.
  • Kiedy marchewki się upieką i wystygną łączymy z pozostałymi składnikami.
  • Składniki na sos mieszamy ze sobą i polewamy nim sałatkę.
Beszamel: Sałata - Co warto o niej wiedzieć?