Przepis na sałatkę z rukolą, groszkiem cukrowym, owocami jagodowymi i świeżą miętą

2021-03-29
Sylwia Wiesenberg
Rukola z groszkiem cukrowym i jagodami
Autor: Shutterstock Sałatkę można wzbogacić dodatkiem prażonych orzechów.
łatwy
15 min
4

Sałatka z rukolą, groszkiem cukrowym, owocami jagodowymi i świeżą miętą to bardzo zdrowe danie, które doda energii nawet największym śpiochom i leniuchom. Jeśli jesteście zabiegani, macie mnóstwo obowiązków na głowie, a mało czasu na odpoczynek, zregenerujcie organizm dobrym posiłkiem. Podajemy sprawdzony przepis.

SKŁADNIKI

  • 200 g młodego groszku cukrowego
  • 1 opakowanie rukoli
  • 100 g tartego sera parmezan
  • 100 g owoców jagodowych: malin, borówek, jeżyn
  • 2-3 miniturowe kiwi
  • ewentualnie nasiona granatu lub prażone orzechy
  • kilka listków świeżej mięty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z ½ cytryny
  • balsamiczny ocet szampański (ewentualnie ocet sherry)
  • sól morska lub sól wędzona do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyty groszek pokroić w paski, grubsze pędy można wcześniej zblanszować we wrzącej i osolonej wodzie.
  • Na talerzu ułożyć rukolę z groszkiem cukrowym, całość posypać owocami, startym parmezanem, świeżo siekaną miętą i skropić oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny.
  • Przed podaniem sałatkę delikatnie wymieszać, oprószyć solą morską oraz skropić aromatycznym octem. Posypać nasionami granatu lub prażonymi orzechami, albo jednym i drugim.
Sylwia Wiesenberg