Pomidorowa sałatka z ogórkami i awokado: soczysta i chrupka

Pomidorowa sałatka z ogórkami i awokado to pyszna miska letniej obfitości. Sałatka jest soczysta dzięki pomidorom i ogórkowi. Chrupkość nadają jej papryka i cebula. Jeden to jeden składnik awokado robi ogromną różnicę. Kremowe awokado w połączeniu z obłędnym czosnkowym winegretem wszystko spaja w doskonałą całość. Spróbujcie koniecznie!
Pomocne wskazówki, jak zrobić idealną sałatkę ze świeżych warzyw!
Wybierajcie świeże i jędrne warzywa.
Pomidory pokrójcie na kawałki wielkości kęsa. Malutkie na połówki, nieco większe na ćwiartki, duże na kawałki. Przed krojeniem z dużych pomidorów usuńcie zwłóknienia przy szypułce.
Ogórki wężowe mają cienką skórkę i nie trzeba ich obierać. Pozostałe ogórki lepiej obrać, bo skórka jest ciężkostrawna.
Jeśli używacie pomidorów czerwonych, to wybierajcie papryką żółta lub pomarańczową. I odwrotnie jeśli korzystacie z pomidorów żółtych, połączcie je z czerwoną papryką.
Do sałatek najlepsza jest czerwona cebula lub cebula cukrowa, obie odmiany są słodkie i soczyste. Można również użyć szalotki.
Awokado można dodać zarówno dojrzałe o zwartym, jak i kremowym miąższu. To drugie podczas mieszania otoczy warzywa kremowym sosem.
Zapraszamy do wypróbowania najlepszych przepisów na sałatki pomidorowe z nieoczywistymi dodatkami:
Orzeźwiająca sałatka z ogórków z pomidorami i melonem
Pomidorowa sałatka z arbuzem i serem feta: soczysta i świeża
Sałatka pomidorowa z kiwi i miętą
Sałata z pomidorami, figami i szpinakiem
Sałatka z rukoli, pora, pomidorów i ananasa: przepis na witaminową bombę!
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 małe pomidory
- 1 ogórek szklarniowy, wężowy (nieobrany) lub 2 gruntowe większych rozmiarów (te trzeba obrać)
- 1 awokado, dojrzałe, ale jędrne, obrane i bez pestki
- 1 żółta papryka, pozbawiona gniazda nasiennego
- 1 cebula czerwona, obrana
- 1 garść rukoli
- 4 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 1 ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory pokroić na ósemki. Ogórka gruntowego lub szklarniowego z grubą skórką obrać, pokroić na plasterki.
- Paprykę i cebulę przekroić wzdłuż na cztery części, a następnie w poprzek, tak aby uzyskać pojedyncze ćwiartki półkola.
- Awokado pokroić na kawałki, spryskać 1 łyżka soku z limonki.
- Rozdrobniony ząbek czosnku utrzeć z solą i cukrem. Dodać do niego sok z limonki i zmiksować, następnie dodać oliwy i ponownie zmiksować. Tak otrzymamy czosnkowy winegret.
- Warzywa wymieszać w misce, polać winegretem i ponownie wymieszać.
- Przed podaniem udekorować listkami rukoli.