Pomidorowa sałatka z ogórkami i awokado: soczysta i chrupka

2021-03-29
Pomidorowa sałatka z ogórkami i awokado
Autor: Shutterstock, Shutterstock Soczyste letnie warzywa w jednej pysznej sałatce
łatwy
20 min
4

Pomidorowa sałatka z ogórkami i awokado to pyszna miska letniej obfitości. Sałatka jest soczysta dzięki pomidorom i ogórkowi. Chrupkość nadają jej papryka i cebula. Jeden to jeden składnik awokado robi ogromną różnicę. Kremowe awokado w połączeniu z obłędnym czosnkowym winegretem wszystko spaja w doskonałą całość. Spróbujcie koniecznie!

Pomocne wskazówki, jak zrobić idealną sałatkę ze świeżych warzyw!

Wybierajcie świeże i jędrne warzywa. 

Pomidory pokrójcie na kawałki wielkości kęsa. Malutkie na połówki, nieco większe na ćwiartki, duże na kawałki. Przed krojeniem z dużych pomidorów usuńcie zwłóknienia przy szypułce. 

Ogórki wężowe mają cienką skórkę i nie trzeba ich obierać. Pozostałe ogórki lepiej obrać, bo skórka jest ciężkostrawna.

Jeśli używacie pomidorów czerwonych, to wybierajcie papryką żółta lub pomarańczową. I odwrotnie jeśli korzystacie z pomidorów żółtych, połączcie je z czerwoną papryką. 

Do sałatek najlepsza jest czerwona cebula lub cebula cukrowa, obie odmiany są słodkie i soczyste. Można również użyć szalotki. 

Awokado można dodać zarówno dojrzałe o zwartym, jak i kremowym miąższu. To drugie podczas mieszania otoczy warzywa kremowym sosem.

Zapraszamy do wypróbowania najlepszych przepisów na sałatki pomidorowe z nieoczywistymi dodatkami:

Orzeźwiająca sałatka z ogórków z pomidorami i melonem

Pomidorowa sałatka z arbuzem i serem feta: soczysta i świeża

Sałatka pomidorowa z kiwi i miętą

Sałata z pomidorami, figami i szpinakiem

Sałatka z rukoli, pora, pomidorów i ananasa: przepis na witaminową bombę!

 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 małe pomidory
  • 1 ogórek szklarniowy, wężowy (nieobrany) lub 2 gruntowe większych rozmiarów (te trzeba obrać)
  • 1 awokado, dojrzałe, ale jędrne, obrane i bez pestki
  • 1 żółta papryka, pozbawiona gniazda nasiennego
  • 1 cebula czerwona, obrana
  • 1 garść rukoli
  • 4 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory pokroić na ósemki. Ogórka gruntowego lub szklarniowego z grubą skórką obrać, pokroić na plasterki. 
  • Paprykę i cebulę przekroić wzdłuż na cztery części, a następnie w poprzek, tak aby uzyskać pojedyncze ćwiartki półkola.
  • Awokado pokroić na kawałki, spryskać 1 łyżka soku z limonki.
  • Rozdrobniony ząbek czosnku utrzeć z solą i cukrem. Dodać do niego sok z limonki i zmiksować, następnie dodać oliwy i ponownie zmiksować. Tak otrzymamy czosnkowy winegret.
  • Warzywa wymieszać w misce, polać winegretem i ponownie wymieszać.
  • Przed podaniem udekorować listkami rukoli.