Orzeźwiająca surówka z kapusty pekińskiej, marchwi, jabłek i selera

Orzeźwiająca surówka z kapusty pekińskiej, marchwi, jabłek i selera
Autor: Shutterstock Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki, jabłek i selera to prawdziwa bomba witaminowa
łatwy
20 min
4

Surówka z kapusty pekińskiej, marchwi, jabłek i selera jest chrupiąca i bardzo orzeźwiająca. Łatwo dostępne warzywa połączone kwaśnym sosem smakują rześko i dostarczają niezbędnych witamin. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 mała główka lub 0,5 dużej kapusty pekińskiej
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 0,5 selera
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki oliwy
  • cukier, sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wycisnąć sok z cytryny, dodać cukier, sól i pieprz do smaku, zmiksować, a następnie dodać oliwę i ponownie zmiksować. 
  • Kapustę poszatkować.
  • Marchew, selera i jabłko pokroić na zapałkę lub zetrzeć na strużyny. 
  • Połączyć w misce kapustę i pozostałe warzywa, wymieszać i zalać przygotowanym sosem. Ponownie wymieszać. 
  • Odstawić surówkę na 1 godzinę do lodówki. 
  • Podawać do dań mięsnych lub wegańskich.