Orzeźwiająca surówka z kapusty pekińskiej, marchwi, jabłek i selera
2021-03-31
łatwy
20 min
4
Surówka z kapusty pekińskiej, marchwi, jabłek i selera jest chrupiąca i bardzo orzeźwiająca. Łatwo dostępne warzywa połączone kwaśnym sosem smakują rześko i dostarczają niezbędnych witamin.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 mała główka lub 0,5 dużej kapusty pekińskiej
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- 0,5 selera
- 1 cytryna
- 3 łyżki oliwy
- cukier, sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wycisnąć sok z cytryny, dodać cukier, sól i pieprz do smaku, zmiksować, a następnie dodać oliwę i ponownie zmiksować.
- Kapustę poszatkować.
- Marchew, selera i jabłko pokroić na zapałkę lub zetrzeć na strużyny.
- Połączyć w misce kapustę i pozostałe warzywa, wymieszać i zalać przygotowanym sosem. Ponownie wymieszać.
- Odstawić surówkę na 1 godzinę do lodówki.
- Podawać do dań mięsnych lub wegańskich.