Ogórki po chińsku - zamiast swojskiej mizerii fantastyczne ogórki na ostro
2021-04-28
łatwy
20 min
3
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ogórki po chińsku to drugi biegun sałatek z ogórków. Nasza mizeria jest delikatna i śmietankowa, zaś te ogórki mają w sobie moc przypraw. Cóż, obie wersje są pyszne, ale każda zupełnie inna.
SKŁADNIKI
- 1 długi ogórek
- 2-3 żabki czosnku
- 1/2 papryczki chili
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórka dokładnie umyć i pokroić lub poszatkować w plasterki, włożyć do miski, posypać solą i odstawić na 20 min aż puści wodę. Odlać płyn.
- Paprykę i czosnek bardzo drobno posiekać. Czosnek dodać do ogórka wraz z octem i cukrem. Wymieszać, ewentualnie posolić do smaku i odstawić na kilka minut. Na koniec do ogórków dodać posiekaną drobno papryczkę chili.
- Na patelni bardzo mocno rozgrzać olej, gdy zacznie bardzo mocno pachnieć i dymić polać nim ogórki. Całość posypać sezamem.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?