Ogórki po chińsku - zamiast swojskiej mizerii fantastyczne ogórki na ostro

Ogórki po chińsku
Autor: Shutterstock Ogórki po chińsku to ostra wersja mizerii.
łatwy
20 min
3

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ogórki po chińsku to drugi biegun sałatek z ogórków. Nasza mizeria jest delikatna i śmietankowa, zaś te ogórki mają w sobie moc przypraw. Cóż, obie wersje są pyszne, ale każda zupełnie inna.

SKŁADNIKI

  • 1 długi ogórek
  • 2-3 żabki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórka dokładnie umyć i pokroić lub poszatkować w plasterki, włożyć do miski, posypać solą i odstawić na 20 min aż puści wodę. Odlać płyn.
  • Paprykę i czosnek bardzo drobno posiekać. Czosnek dodać do ogórka wraz z octem i cukrem. Wymieszać, ewentualnie posolić do smaku i odstawić na kilka minut. Na koniec do ogórków dodać posiekaną drobno papryczkę chili.
  • Na patelni bardzo mocno rozgrzać olej, gdy zacznie bardzo mocno pachnieć i dymić polać nim ogórki. Całość posypać sezamem.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej