Niemiecka mizeria z ogórków: wyrazista i chrupka sałatka ogórkowa

Niemiecka mizeria z ogórków podana z gotowanymi ziemniakami
Autor: Shutterstock Niemiecka mizeria z ogórków podana z gotowanymi ziemniakami
łatwy
15 min
4

Niemiecka mizeria z ogórków ma świeży i wyrazisty smak.  Chrupka sałatka ogórkowa skąpana w kwaśnym sosie śmietanowym jest pyszna i bardzo odświeżająca. Idealnie pasuje do grillowanego i smażonego mięsa. Niebiańskie połączenie tworzy z gotowanymi młodymi ziemniakami. Prosty i pyszny sposób na świeże ogórki! Polecam!

SKŁADNIKI

  • Na mizerię:
  • 4 średnie ogórki
  • Na dressing:
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W salaterce wymieszać wszystkie składniki dressingu. Odstawić na 15 minut, aby smaki się przegryzły.
  • Ogórki umyć, obrać jeśli mają grubą skórkę, pokroić na cienkie plasterki.
  • Ogórki dodać do dressingu i wymieszać. Podawać od razu.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej