Niemiecka mizeria z ogórków: wyrazista i chrupka sałatka ogórkowa
2020-07-20
łatwy
15 min
4
Niemiecka mizeria z ogórków ma świeży i wyrazisty smak. Chrupka sałatka ogórkowa skąpana w kwaśnym sosie śmietanowym jest pyszna i bardzo odświeżająca. Idealnie pasuje do grillowanego i smażonego mięsa. Niebiańskie połączenie tworzy z gotowanymi młodymi ziemniakami. Prosty i pyszny sposób na świeże ogórki! Polecam!
SKŁADNIKI
- Na mizerię:
- 4 średnie ogórki
- Na dressing:
- 100 ml kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
- 1,5 łyżki posiekanego świeżego koperku
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżka octu winnego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W salaterce wymieszać wszystkie składniki dressingu. Odstawić na 15 minut, aby smaki się przegryzły.
- Ogórki umyć, obrać jeśli mają grubą skórkę, pokroić na cienkie plasterki.
- Ogórki dodać do dressingu i wymieszać. Podawać od razu.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?