Najlepsza surówka do kebaba - prosta i szybka
2022-11-25
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Surówka do kebaba podawana w gastronomii to najczęściej biała kapusta z marchewką. Łagodna i chrupiąca pasuje do aromatycznego mięsa i ostrych sosów. Taką surówkę łatwo i niedrogo przygotujesz samodzielnie, a podawać ją możesz nie tylko do domowego kebaba ale też do innych mięs i ryb
SKŁADNIKI
- 0,5 główki kapusty białej
- 2 spore marchewki
- pół pęczka koperku
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę białą pozbawić wierzchnich liści i drobno poszatkować. Obrać marchew i zetrzeć ją na tarce z dużymi otworami.
- Przygotować zalewę: do octu dodać cukier i sól, wymieszać do rozpuszczenia się kryształków, dolać oliwę i zalać sosem kapustę z marchwią.
- Dodać posiekany koperek i wymieszać. Odstawić na ok. pół godziny, by smaki się połączyły.
- Surówkę lekko odcisnąć z nadmiaru soku, który puściła kapusta oraz zalewy i dodać do kebabu.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?