Najlepsza surówka do kebaba - prosta i szybka

Najlepsza surówka do kebaba - prosta i szybka
Autor: Shutterstock Do kebabu pasuje prosta surówka z białej kapusty i marchewki
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Surówka do kebaba podawana w gastronomii to najczęściej biała kapusta z marchewką. Łagodna i chrupiąca pasuje do aromatycznego mięsa i ostrych sosów.  Taką surówkę łatwo i niedrogo przygotujesz samodzielnie, a podawać ją możesz nie tylko do domowego  kebaba ale też do innych mięs i ryb

SKŁADNIKI

  • 0,5 główki kapusty białej
  • 2 spore marchewki
  • pół pęczka koperku
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę białą pozbawić wierzchnich liści i drobno poszatkować. Obrać marchew i zetrzeć ją na tarce z dużymi otworami.
  • Przygotować zalewę: do octu dodać cukier i sól, wymieszać do rozpuszczenia się kryształków, dolać oliwę i zalać sosem kapustę z marchwią.
  • Dodać posiekany koperek i wymieszać. Odstawić na ok. pół godziny, by smaki się połączyły.
  • Surówkę lekko odcisnąć z nadmiaru soku, który puściła kapusta oraz zalewy i dodać do kebabu.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej