Mizeria ogórkowa z koperkiem i granatem

Mizeria z koperkiem i granatem
Autor: Shutterstock Mizeria z koperkiem i granatem to również efektowna ozdoba stołu.
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Mizeria ogórkowa z koperkiem i granatem to propozycja małej odmiany w codziennej rutynie. Raz na jakiś czas polecam zastąpić ogórki ze śmietaną - chyba najpopularniejszy letni dodatek do obiadu - nieco zmodyfikowaną wersją, którą bardzo lubię.

Mizeria z granatem?

Bardzo lubię przełamywać smaki i konwencję. I choć tradycyjna mizeria, czyli ogórek ze śmietaną mi odpowiada, to lubię czasem coś dorzucić. Tym razem padło na granat, bo koperek to w końcu nic nowego. Dodaję też odrobine cukru bo podbija smak i podkreśla świeżość połączenia ogórek-granat. Jogurt grecki można tu spokojnie zastąpić śmietaną jak ktoś chce, ale tak jest lżej i zdrowiej. Jeśli nie masz jogurtu w typie greckim czy bałkańskim, możesz użyć zwykłego jogurtu naturalnego. Fajną opcją jest również zastąpienie jogurtu wiejskim serkiem granulowanym.

Składniki

1 wężowy ogórek

kilka gałązek koperku

1-2 łyżki ziaren granatu

3 łyżki jogurtu greckiego

sól i cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ogórka dokładnie umyć i pokroić w półplasterki.

Koperek umyć, osuszyć i posiekać.

Ogórki wymieszać z koperkiem i jogurtem, doprawić sola i cukrem.

Na koniec udekorować mizerię ziarenkami granatu.

Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z ...

więcej