Mizeria ogórkowa z koperkiem i granatem
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Mizeria ogórkowa z koperkiem i granatem to propozycja małej odmiany w codziennej rutynie. Raz na jakiś czas polecam zastąpić ogórki ze śmietaną - chyba najpopularniejszy letni dodatek do obiadu - nieco zmodyfikowaną wersją, którą bardzo lubię.
Mizeria z granatem?
Bardzo lubię przełamywać smaki i konwencję. I choć tradycyjna mizeria, czyli ogórek ze śmietaną mi odpowiada, to lubię czasem coś dorzucić. Tym razem padło na granat, bo koperek to w końcu nic nowego. Dodaję też odrobine cukru bo podbija smak i podkreśla świeżość połączenia ogórek-granat. Jogurt grecki można tu spokojnie zastąpić śmietaną jak ktoś chce, ale tak jest lżej i zdrowiej. Jeśli nie masz jogurtu w typie greckim czy bałkańskim, możesz użyć zwykłego jogurtu naturalnego. Fajną opcją jest również zastąpienie jogurtu wiejskim serkiem granulowanym.
SKŁADNIKI
- 1 wężowy ogórek
- kilka gałązek koperku
- 1-2 łyżki ziaren granatu
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- sól i cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórka dokładnie umyć i pokroić w półplasterki.
- Koperek umyć, osuszyć i posiekać.
- Ogórki wymieszać z koperkiem i jogurtem, doprawić sola i cukrem.
- Na koniec udekorować mizerię ziarenkami granatu.