Kremowa sałatka kukurydziana - wyjątkowa dzięki sosowi
2022-11-10

łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Kremowa sałatka kukurydziana to ziarna kukurydzy wymieszane z drobno posiekanymi warzywami i połączone z nimi w całość za pomocą pysznego kwaskowatego sosu, który pozwala zachować warzywom chrupkość. Przepyszna!
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 puszki kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 szklanki majonezu
- 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka gruboziarnistej soli
- szczypta pieprzu cayenne opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drobno posiekaj paprykę i cebulę i postaraj się, aby rozmiar jednolity. Drobno pokrój pietruszkę.
- Dodaj kukurydzę, warzywa i pietruszkę do dużej miski i wymieszaj.
- Z majonezu, śmietany, octu, soli, pieprzu i papryki przygotuj sos. Wymieszaj dokładnie z sałatką.
- Sałatkę wstaw do lodówki na kilka godzin przed podaniem.
Kukurydza - wartości odżywcze i właściwości kukurydzy zwyczajnej