Kremowa sałatka kukurydziana - wyjątkowa dzięki sosowi

 Kremowa sałatka kukurydziana - wyjątkowa dzięki sosowi
Autor: Shutterstock Ta salatka pozostaje chrupiąca dzięki dodatkowi kwaskowego sosu
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Kremowa sałatka kukurydziana to ziarna kukurydzy wymieszane z drobno posiekanymi warzywami i połączone z nimi  w całość za pomocą pysznego kwaskowatego sosu, który pozwala zachować warzywom chrupkość. Przepyszna!

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka gruboziarnistej soli
  • szczypta pieprzu cayenne opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drobno posiekaj paprykę i cebulę i postaraj się, aby rozmiar jednolity. Drobno pokrój pietruszkę.
  • Dodaj kukurydzę, warzywa i pietruszkę do dużej miski i wymieszaj.
  • Z majonezu, śmietany, octu, soli, pieprzu i papryki przygotuj sos. Wymieszaj dokładnie z sałatką.
  • Sałatkę wstaw do lodówki na kilka godzin przed podaniem.
Kukurydza - wartości odżywcze i właściwości kukurydzy zwyczajnej
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej