Carpaccio nie robię z mięsa, tylko z pomidorów. W tej wersji smakuje rewelacyjnie
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Carpaccio to mięsna przekąska, na którą przepis przywędrował do nas z Włoch. Jednak zamiast mięsa można wykorzystać warzywa, które pokrojone w cienkie plasterki i podane z aromatycznym sosem podbiją każdy kubek smakowy. Z czego zrobić wege carpaccio? Sprawdźcie nasz przepis i przygotujcie wyborne i efektowne carpaccio z pomidorów.
Z czego można zrobić carpaccio?
Tradycyjne carpaccio pochodzi z kuchni włoskiej i przyrządzane jest z surowego mięsa. Nie jest to danie, które bez problemu mogą wcinać wegetarianie i weganie. Specjalnie dla nich powstało mnóstwo przepisów na carpaccio bez mięsa. Cienkie plastry wołowiny zostały zastąpione pokrojonymi w ten sam sposób warzywami. Hitem jest znane od lat carpaccio z buraków. Popularne są także przepisy na carpaccio z kalarepy czy cukinii. Jeżeli jeszcze nigdy nie próbowaliście carpaccio bez mięsa, sprawdźcie nasz przepis, w którym główną rolę zagrały dorodne pomidory.
Co można dodać do carpaccio?
W tym prostym przepisie carpaccio przyrządza się z dojrzałych w letnim słońcu pomidorów. Pokrojone w cienkie plasterki pomidory wzbogaca czerwona cebula, a idealnym uzupełnieniem jest aromatyczny sos na bazie oliwy z oliwek i zielonego sosu pesto. Wierzch posypuje się miksem sałat i starym parmezanem. Carpaccio z pomidorów można wzbogacić kiełkami, kaparami lub oliwkami.
Jak zrobić w domu carpaccio?
Przepis na domowe carpaccio z pomidorów nie jest trudny, a lista składników obejmuje produkty, które są w sklepach przez cały rok. Największą zaletą tej wege receptury jest czas przygotowania. Przekąskę z pomidorów robi się w kilka minut. To dobry pomysł na efektowne i smaczne danie last minute, kiedy za parę minut mają przyjść goście. Pomidorowe carpaccio świetnie smakuje latem, kiedy pogoda za oknem sięga zenitu. Idealnym dodatkiem jest chrupiąca ciabatta lub bagietka.
Jak przyrządzić pyszne i aromatyczne carpaccio z pomidorów? Przepis jest prosty, a przygotowanie ekspresowe. Już po kilku minutach można przekonać się, jak pyszne smakuje.
- 1. krok – przygotowanie sosu z oliwy z oliwek, zielonego pesto i parmezanu
- 2. krok – pokrojenie pomidorów na cienkie plastry, a cebuli w piórka
- 3. krok – ułożenie pomidorów i cebuli na talerzu, skropienie carpaccio sosem i udekorowanie miksem sałat oraz starym parmezanem
SKŁADNIKI
- 2 pomidory
- 1 czerwona cebula
sos:- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka zielonego sosu pesto
- sól, pieprz
- Dodatkowo:
- garść miksu sałat
- 1 łyżka startego parmezanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oliwę z oliwek wymieszać z sosem pesto. Doprawić solą i pieprzem.
- Umyte i osuszone pomidory pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroić w piórka.
- Duży talerz posmarować połową sosu. Ułożyć plastry pomidorów i piórka cebuli. Skropić pozostałym sosem. Wierzch udekorować miksem sałat i posypać startym parmezanem.
- Podawać od razu jako dodatek do obiadu, przekąskę lub przystawkę.