Ulubiona sałatka Magdy Gessler - tylko 5 dostępnych składników!

Ulubiona sałatka Magdy Gessler zaskakuje prostotą. To sałatka ziemniaczana z dodatkiem dobrej jakości mortadeli. Łatwo ją przygotować, jest bardzo smakowita, nie ma wielu kalorii, a dodatek świeżego ogórka sprawia, że jest bardziej orzeźwiająca w smaku, niż tradycyjne sałatki ziemniaczane.
0,5 kg ziemniaków
200 g dobrej mortadeli
2 ogórki
1 duża cebula
2 łyżki delikatnego octu winnego
szczypiorek do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Ziemniaki umyj i obierz, przekrój na połówki i pokrój w bardzo cienkie plasterki.
Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, uważając, by ich nie rozgotować!
Po ugotowaniu odcedź je na sicie i przelej zimną wodą. Następnie wyłóż je do miski i dolej około 2 łyżki octu. Posól, dodaj cukier i zostaw na około 10 minut.
W międzyczasie pokrój mortadelę i dorzuć ją do reszty ziemniaków.
Ogórki pokrój w równie cienkie plasterki, jak ziemniaki.
Cebulę pokrój w kostkę.
Dodaj ogórki i cebulę do ziemniaków, wymieszaj całość z sosem czosnkowym.
Odstaw do lodówki na 30 minut. Podawaj posypaną drobno pokrojonym szczypiorkiem.