Sycąca sałatka z kalafiora podkręconego sosem curry - idealna na letni lunch lub kolację

Sycąca sałatka z kalafiora podkręconego sosem curry - idealna na letni lunch lub kolację
Autor: Shutterstock Delikatny smak kalafiora dobrze komponuje się z ostrzejszymi przyprawami
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Sycąca sałatka z kalafiora podkręconego sosem curry to danie, które idealnie sprawdzi się w gorące dni. Sycąca, ale nie obciążająca nadmiernie żołądka, pełna smaku dzięki dodatkowi  szczypiorku i curry. Polecamy nie tylko na lunch lub kolację, ale też jako dodatek do dań z grilla.

SKŁADNIKI

  • mały kalafior
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 3 jajka na twardo
  • pęczek szczypiorku
  • Sos:
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • łyżka majonezu
  • 2 łyżeczki curry
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafior dzielimy na małe różyczki i gotujemy 5-7 minut - pilnując,  aby zachował chrupkość. 
  • Kukurydzę odcedzamy z zalewy i przelewamy wrzątkiem na sicie.
  • Ugotowane jajka kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. Kalafior mieszamy delikatnie z pozostałymi składnikami
  •  Jogurt łączymy z majonezem oraz przyprawą curry - zalewamy sosem sałatkę. Całość mieszamy, i w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i dużą ilością pieprzu.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej