Sycąca sałatka z kalafiora podkręconego sosem curry - idealna na letni lunch lub kolację
2022-02-22
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Sycąca sałatka z kalafiora podkręconego sosem curry to danie, które idealnie sprawdzi się w gorące dni. Sycąca, ale nie obciążająca nadmiernie żołądka, pełna smaku dzięki dodatkowi szczypiorku i curry. Polecamy nie tylko na lunch lub kolację, ale też jako dodatek do dań z grilla.
SKŁADNIKI
- mały kalafior
- puszka kukurydzy konserwowej
- 3 jajka na twardo
- pęczek szczypiorku
- Sos:
- łyżka jogurtu naturalnego
- łyżka majonezu
- 2 łyżeczki curry
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafior dzielimy na małe różyczki i gotujemy 5-7 minut - pilnując, aby zachował chrupkość.
- Kukurydzę odcedzamy z zalewy i przelewamy wrzątkiem na sicie.
- Ugotowane jajka kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. Kalafior mieszamy delikatnie z pozostałymi składnikami
- Jogurt łączymy z majonezem oraz przyprawą curry - zalewamy sosem sałatkę. Całość mieszamy, i w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i dużą ilością pieprzu.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?