Sałatka ziemniaczana po grecku. Sycące połączenie ziemniaków i fety z aromatycznymi dodatkami
2022-09-19
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Sałatka ziemniaczana czy sałatka grecka? Miewasz takie dylematy? Ja już nie, odkąd odkryłam grecka sałatkę ziemniaczaną, która świetnie łączy sycące ziemniaki z greckimi smakami oliwy, cytryny i oregano. Całość zaostrzają intensywne w smaku kapary i wyrazista, ale słodkawa cebula. Pycha! Zresztą, sami spróbujcie :).
SKŁADNIKI
- 1 kg drobnych ziemniaków
- 1 opakowanie (200 g) sera feta
- 1 mały słoik drobnych kaparów
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki siekanego koperku
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- sok z połowy cytryny
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obierz i ugotuj w dobrze osolonej wodzie. Gdy wystygną pokrój w kostkę.
- Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka lub małą kosteczkę.
- Wymieszaj ziemniaki z cebulą, zieleniną i kaparami, dodaj pokruszoną fetę.
- Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, dodaj oregano, pieprz i sól.
- Sałatkę polej sosem i ponownie wymieszaj.
Ser feta: co to za rodzaj sera? Jak wybrać najlepszą fetę?