Sałatka ziemniaczana po grecku. Sycące połączenie ziemniaków i fety z aromatycznymi dodatkami

Grecka sałatka ziemniaczana
Autor: Shutterstock Grecka sałatka ziemniaczana to trafne połączenie smaków.
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Sałatka ziemniaczana czy sałatka grecka? Miewasz takie dylematy? Ja już nie, odkąd odkryłam grecka sałatkę ziemniaczaną, która świetnie łączy sycące ziemniaki z greckimi smakami oliwy, cytryny i oregano. Całość zaostrzają intensywne w smaku kapary i wyrazista, ale słodkawa cebula. Pycha! Zresztą, sami spróbujcie :).

SKŁADNIKI

  • 1 kg drobnych ziemniaków
  • 1 opakowanie (200 g) sera feta
  • 1 mały słoik drobnych kaparów
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • sok z połowy cytryny
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obierz i ugotuj w dobrze osolonej wodzie. Gdy wystygną pokrój w kostkę.
  • Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka lub małą kosteczkę.
  • Wymieszaj ziemniaki z cebulą, zieleniną i kaparami, dodaj pokruszoną fetę.
  • Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, dodaj oregano, pieprz i sól.
  • Sałatkę polej sosem i ponownie wymieszaj.
Ser feta: co to za rodzaj sera? Jak wybrać najlepszą fetę?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej