Sałatka z kuskusu i warzyw: przepis na zdrową sałatkę
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Sałatka z kuskusu i warzyw jest szybka i łatwa w przygotowaniu. Można ją zapakować w pojemnik hermetyczny i zabrać do pracy. Można też zjeść ją na przykład na kolację.
Do sałatki można dodać także pomidory, ogórki i ugotowane warzywa - najlepiej, jeśli będą ugotowane al dente.
SKŁADNIKI
- 1,5 łyżki kaszki kuskus
- szklanka bulionu drobiowego instant
- strąk papryki czerwonej
- 2 łyżki kiełków kapusty czerwonej
- łyżka rzeżuchy
- 30 g sera pleśniowego
- 2 łyżki kukurydzy
- łyżeczka octu winnego
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszkę wsyp do bulionu, poczekaj aż napęcznieje, odsącz.
- Paprykę umyj, oczyść i pokrój w kawałki. Kiełki opłucz.
- Ser pokrój w kostkę i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
- Z octu, oleju, musztardy, soli i pieprzu przygotuj sos, polej nim sałatkę, wymieszaj i odstaw na godzinę.