Sałatka z chińskim makaronem i orzechowym dressingiem. Smaczna i sycąca

Sałatka azjatycka
Autor: Shutterstock Sałatka azjatycka z makaronem jest kolorowa i pyszna.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Ta sałatka jest prosta i szybka. Jest znakomitym posiłkiem do pracy, smacznym, sycącym, naładowanym azjatyckimi smakami. Dzięki trikowi z wmieszaniem sosu do gorącego makaronu, nasiąka on cudownymi, intensywnymi aromatami. Chrupiące warzywa dają przyjemną teksturę.

SKŁADNIKI

  • 150 g makaronu chow mein
  • 1 duża marchew, pokrojona w słupki
  • 5 rzodkiewek, pokrojonych w plasterki
  • 1/2 małej główki czerwonej kapusty, cienko poszatkowanej
  • 1 pęczek kolendry
  • 2-3 gałązki dymki ze szczypiorem
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • Dressing orzechowy
  • 2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżeczki sosu Sriracha

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotuj wg instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.
  • W malej miseczce wymieszaj składniki dressingu.
  • Ugotowany i odcedzony, gorący jeszcze makaron wymieszaj z sosem i odstaw do ostygnięcia.
  • W tym czasie przygotuj wszystkie warzywa, obierz, posiekaj, wymieszaj, dodaj sezam.
  • Gdy makaron osiągnie temperaturę pokojowa dodaj do niego warzywa, wymieszaj.
Kuchnia chińska - pyszna, zdrowa i tajemnicza. Poznaj sekrety kuchni chińskiej

Galeria: Sałatka do pracy

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej