Sałatka z chińskim makaronem i orzechowym dressingiem. Smaczna i sycąca
2022-09-26
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Ta sałatka jest prosta i szybka. Jest znakomitym posiłkiem do pracy, smacznym, sycącym, naładowanym azjatyckimi smakami. Dzięki trikowi z wmieszaniem sosu do gorącego makaronu, nasiąka on cudownymi, intensywnymi aromatami. Chrupiące warzywa dają przyjemną teksturę.
SKŁADNIKI
- 150 g makaronu chow mein
- 1 duża marchew, pokrojona w słupki
- 5 rzodkiewek, pokrojonych w plasterki
- 1/2 małej główki czerwonej kapusty, cienko poszatkowanej
- 1 pęczek kolendry
- 2-3 gałązki dymki ze szczypiorem
- 1 łyżka ziaren sezamu
- Dressing orzechowy
- 2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 2 łyżeczki sosu Sriracha
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotuj wg instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.
- W malej miseczce wymieszaj składniki dressingu.
- Ugotowany i odcedzony, gorący jeszcze makaron wymieszaj z sosem i odstaw do ostygnięcia.
- W tym czasie przygotuj wszystkie warzywa, obierz, posiekaj, wymieszaj, dodaj sezam.
- Gdy makaron osiągnie temperaturę pokojowa dodaj do niego warzywa, wymieszaj.
Kuchnia chińska - pyszna, zdrowa i tajemnicza. Poznaj sekrety kuchni chińskiej