Sałatka z buraka, tofu i rukoli
2021-12-22
łatwy
15 min
1
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Odświeżająca sałatka, pełna smaku i energii z buraka i rukoli. Sprawdź jak świetnie smakują razem z dodatkiem słodkiej figi i chrupiących orzechów. Pycha!
Kalorie: 391 kcal Białko: 22 g Tłuszcz: 23 g Węglowodany: 32 g
Przepis pochodzi z serwisu jeszcolubisz.pl, kompleksowego programu dietetycznego online, obejmującego:
- 16 rodzajów diet online do wyboru
- spersonalizowany plan dietetyczny
- jadłospis z przepisami i listą zakupów
- opiekę wykwalifikowanego dietetyka
- monitoring aktywności fizycznej
SKŁADNIKI
- 90 g tofu naturalnego
- ½ średniego buraka gotowanego lub 1 mały, bez skórki
- 1½ szklanki rukoli
- 1 świeża figa
- 2 łyżeczki masła orzechowego, z orzechów ziemnych
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 orzechy włoskie, bez łupiny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraka pokrój w kostkę.
- Tofu odsącz z zalewy, pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni z tłuszczem.
- Figi umyj i pokrój.
- Przygotuj sos mieszając masło orzechowe z sokiem z cytryny i sosem sojowym.
- Na talerzu ułóż rukolę, buraka, figi, tofu, a następnie polej sosem i posyp posiekanymi orzechami.
Jesz co lubisz - nowy program dietetyczny online