Sałatka makaronowa z zieloną fasolką, fetą i szpinakiem. Jak rześki powiew wiosny
2023-03-24
łatwy
20 min
4
Lekka, a jednocześnie sycąca sałatka, to idealny pomysł na zdrową przekąskę w ciągu dnia. Ta wygląda niezwykle wiosennie w swoich zielono-żółto-białych barwach. A do tego jest pyszna i bardzo łatwa do przygotowania.
SKŁADNIKI
- 300 g makaronu (świderki, kolanka)
- 200 g fasolki szparagowej (może być mrożona)
- 1 żółta papryka
- 1 spora garść młodego szpinaku
- 100 g fety
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- pieprz i grubo mielony pieprz
- szczypta suszonych ziół prowansalskich
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować al dente. Fasolkę pokroić na 2 cm kawałki i ugotować na półtwardo.
- Makaron i fasolkę odcedzić bardzo dokładnie i wymieszać ze sobą.
- Dodać pokrojona w kostkę żółtą paprykę oraz fetę. Składniki wymieszać.
- Sałatkę przyprawić solą, pieprzem i ziołami, skropić oliwą i sokiem z cytryny.
- Całość udekorować listkami szpinaku. Smacznego!
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?