Sałatka makaronowa z zieloną fasolką, fetą i szpinakiem. Jak rześki powiew wiosny

Sałatka makaronowa z fasolka szparagową
Autor: Shutterstock Sałatka makaronowa z fasolka szparagową i fetą
łatwy
20 min
4

Lekka, a jednocześnie sycąca sałatka, to idealny pomysł na zdrową przekąskę w ciągu dnia. Ta wygląda niezwykle wiosennie w swoich zielono-żółto-białych barwach. A do tego jest pyszna i bardzo łatwa do przygotowania.

SKŁADNIKI

  • 300 g makaronu (świderki, kolanka)
  • 200 g fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 1 żółta papryka
  • 1 spora garść młodego szpinaku
  • 100 g fety
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • pieprz i grubo mielony pieprz
  • szczypta suszonych ziół prowansalskich

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować al dente. Fasolkę pokroić na 2 cm kawałki i ugotować na półtwardo.
  • Makaron i fasolkę odcedzić bardzo dokładnie i wymieszać ze sobą.
  • Dodać pokrojona w kostkę żółtą paprykę oraz fetę.  Składniki wymieszać.
  • Sałatkę przyprawić solą, pieprzem i ziołami, skropić oliwą i sokiem z cytryny.
  • Całość udekorować listkami szpinaku. Smacznego!
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej