Ryżowa sałatka łotewska z pomidorami i jabłkami

Ryżowa sałątka łotewska
Autor: Shutterstock Ryżowa sałątka łotewska jest lekka i sycąca.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatki ryżowe cenię sobie za prostotę przygotowania, różnorodność możliwości i lekkość. Przy tym są zazwyczaj sycące i dodają energii na kilka godzin. Oto wersja łotewska z nieco niespodziewanym połączeniem ryżu z pomidorem , ogórkiem i... jabłkiem.

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki ugotowanego ryżu
  • 4 pomidory
  • 2 jabłka
  • 2 ogórki
  • 0,5 szklanki śmietany lub jogurtu
  • 3 łyżki siekanego koperku
  • 3 łyżki siekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Natkę i koperek umyć i dokładnie osuszyć. Gdy wyschnie posiekać i wymieszać z ryżem.
  • Pomidory, ogórki  i jabłka umyć i nieobrane pokroić w kostkę, dodać do ryżu.
  • Sałatkę przyprawić i zalać śmietaną, wymieszać.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania

W galerii sprawdzisz jak gotować ryż krok po kroku!

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej