Pożywna sałatka z makaronem orzo, fetą i suszonymi pomidorami

Pożywna sałatka z makaronem orzo, fetą i suszonymi pomidorami
Autor: Shutterstock.com
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Makaron orzo doskonale sprawdza się w sałatkach na zimno. Makaronowa sałatka jest pożywna i smaczna. Przygotowanie jej zajmie wam mniej niż kwadrans. Jest tylko jeden warunek! Musicie wystudzić makaron! 

Co jest potrzebne do przygotowania sałatki orzo?

Nie ma tej sałatki bez drobnego makaronu orzo. Ten rodzaj włoskiej pasty swoją nazwę bierze od kształtu. Malutkie ziarenka makaronu przypominają ryż. Makaron należy wcześniej ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z zaleceniami czasu podanymi przez producenta. Odcedzony, jeszcze gorący makaron wystarczy wymieszać z 1 łyżką oliwy, by ziarenka się nie skleiły. 
Oprócz makaronu potrzebujecie jeszcze suszonych pomidorów w oliwie, czarnych oliwek oraz dobrej jakości tłustego sera feta. Fetę można zastąpi twarogowym serem kozim. Świeżym dodatkiem podnoszącym smak sałatki jest natka pietruszki

Jak zrobić sałatkę z orzo?

Wykonanie sałatki jest bardzo łatwe. W dużej misce wymieszajcie ugotowany makaron z pozostałym składnikami. Suszone pomidory pokrójcie na kawałki wielkości kęsa. Oliwki wystarczy przekroić na pół. Ser pokruszyć albo pokroić w kostkę. I gotowe! 

SKŁADNIKI

  • Na sałatkę z makaronu orzo:
  • 250 g makaronu orzo przed ugotowaniem
  • 100 g sera feta lub koziego twarożku
  • 100 g suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 łyżki czarnych oliwek bez pestek
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • Na sos do sałatki orzo:
  • 4 łyżki oliwy spod suszonych pomidorów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron orzo ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić. Przełożyć do miski i polać 1 łyżka oliwy spod suszonych pomidorów. Wymieszać.
  • Ser feta pokruszyć. Pomidory suszone pokroić na paseczki. Oliwki przekroić na pół. Natkę pietruszki posiekać. 
  • Do miski z ostudzonym makaronem dodać suszone pomidory, oliwki i natkę pietruszki. Wymieszać.
  • Z podanych składników przygotować sos. Polać nim sałatkę. Wymieszać.
  • Wierzch sałatki posypać pokruszonym serem. Delikatnie przemieszać.
  • Podawać od razu lub po schłodzeniu. 
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej