Sałatka z tuńczyka i fasoli: przepis
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Tuńczyk i czerwona fasola to ostatnio bardzo modne połączenie. Dziś proponujemy przepis na sałatkę, która w gruncie rzeczy może stanowić samodzielne danie: zarówno jako przystawka na domowym przyjęciu, jak i przekąska do pracy. Sprawdź, jak zrobić sałatkę z tuńczyka i czerwonej fasoli.
Szybkie i smaczne sałatki coraz częściej goszczą na naszych stołach. W sumie nic w tym złego: są sycące, zdrowe (można w nich przemycić wiele cennych składników) i co najważniejsze - w dobie pędzącego trybu życia w miarę szybko można je przygotować.
SKŁADNIKI
- puszka tuńczyka w oleju
- pół puszki czerwonej fasoli
- 3-4 suszone pomidory z zalewy
- jeden świeży pomidor
- garść ugotowanego (al dente) makaronu typu pappardelle
- garść startego parmezanu
- listki świeżej bazylii do dekoracji
- sól i pieprz
- ewentualnie kilka kropel oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tuńczyka odlewamy z zalewy: nie całkiem, tak by pozostał odrobinę wilgotny. Mieszamy z ugotowanym makaronem (rozprowadzając dokładnie tuńczyka) i wykładamy na talerz. Makaron układamy w dowolny sposób. Dobrze jest jednak zrobić pewnego rodzaju "gniazdo", by pozostałe składniki dobrze się na nim trzymały.
- Fasolę odlewamy z zalewy, myjemy i posypujemy nią makaron. Suszone pomidory odsączamy i kroimy na małe kawałki, posypujemy sałatkę.
- Świeże pomidory kroimy na ćwiartki i układamy na brzegach talerza. Całość posypujemy startym parmezanem (delikatnie) i - dla przełamania dosyć monotonnego koloru - dekorujemy listkami bazylii.
- Sałatka w zasadzie nie wymaga żadnego dodatkowego sosu: zarówno tuńczyk, jak i zalewa z pomidorów suszonych dobrze rozprowadzają wszystkie składniki. Jeśli jednak, mimo wszystko, sałatka będzie nam się wydawała za sucha, można ją skroplić odrobiną oliwy z oliwek.