Sałatka z tuńczyka i fasoli: przepis

Sałatka z tuńczyka i fasoli: przepis
Autor: Shutterstock Fasolę czerwoną można zastąpić białą, wtedy jednak danie nieco "traci" na kolorze
łatwy
20 min
4

Tuńczyk i czerwona fasola to ostatnio bardzo modne połączenie. Dziś proponujemy przepis na sałatkę, która w gruncie rzeczy może stanowić samodzielne danie: zarówno jako przystawka na domowym przyjęciu, jak i przekąska do pracy. Sprawdź, jak zrobić sałatkę z tuńczyka i czerwonej fasoli.

Szybkie i smaczne sałatki coraz częściej goszczą na naszych stołach. W sumie nic w tym złego: są sycące, zdrowe (można w nich przemycić wiele cennych składników) i co najważniejsze - w dobie pędzącego trybu życia w miarę szybko można je przygotować.

SKŁADNIKI

  • puszka tuńczyka w oleju
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • 3-4 suszone pomidory z zalewy
  • jeden świeży pomidor
  • garść ugotowanego (al dente) makaronu typu pappardelle
  • garść startego parmezanu
  • listki świeżej bazylii do dekoracji
  • sól i pieprz
  • ewentualnie kilka kropel oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Tuńczyka odlewamy z zalewy: nie całkiem, tak by pozostał odrobinę wilgotny. Mieszamy z ugotowanym makaronem (rozprowadzając dokładnie tuńczyka) i wykładamy na talerz. Makaron układamy w dowolny sposób. Dobrze jest jednak zrobić pewnego rodzaju "gniazdo", by pozostałe składniki dobrze się na nim trzymały.
  • Fasolę odlewamy z zalewy, myjemy i posypujemy nią makaron. Suszone pomidory odsączamy i kroimy na małe kawałki, posypujemy sałatkę.
  • Świeże pomidory kroimy na ćwiartki i układamy na brzegach talerza. Całość posypujemy startym parmezanem (delikatnie) i - dla przełamania dosyć monotonnego koloru - dekorujemy listkami bazylii.
  • Sałatka w zasadzie nie wymaga żadnego dodatkowego sosu: zarówno tuńczyk, jak i zalewa z pomidorów suszonych dobrze rozprowadzają wszystkie składniki. Jeśli jednak, mimo wszystko, sałatka będzie nam się wydawała za sucha, można ją skroplić odrobiną oliwy z oliwek.
Justyna Smolińska
więcej