Sałatka śledziowa z ziemniakami i jajkiem

Sałatka śledziowa z ziemniakami i jajkiem
Autor: Shutterstock.com Sałatka śledziowa z ziemniakami i jajkiem
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka śledziowa z ziemniakami i jajkiem to klasyka kuchni polskiej. Zazwyczaj dodaje się do sałatki kiszone lub konserwowe ogórki. Dzisiaj proponuję zamiast tego, mocniej przyprawić sos majonezowy. Trochę przypomina tatarski, a może nawet jest lepszy! 

SKŁADNIKI

  • 500 g  ugotowanych ziemniaków
  • 1 średnia cebula czerwona
  • 4 jajka
  • 300 g śledzi typu matias
  • 4 łyżki majonezu
  • 2-3 korniszony, drobno posiekane lub starte
  • 2 łyżki zalewy octowej spod korniszonów
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki koperku posiekanego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki ugotować w łupinach. Obrać i ostudzić. Pokroić na cząstki.
  • Cebulę posiekać na plasterki, rozdzielić na kółka. 
  • Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek. Pokroić na ćwiartki lub ósemki.
  • Śledzie opłukać z zalewy. Pokroić na paseczki szerokości 1,5 cm.
  • Majonez wymieszać z posiekanymi korniszonami, zalewą octową i 1 łyżką posiekanego koperku. 
  • W misce układać naprzemiennie składniki sałatki. Na koniec polać sosem. Przybrać posiekanym koperkiem. Smacznego! 
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?

Piękne sałatki śledziowe - pomysły na dekoracje

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej