Sałatka śledziowa z ziemniakami i jajkiem
2022-03-30
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatka śledziowa z ziemniakami i jajkiem to klasyka kuchni polskiej. Zazwyczaj dodaje się do sałatki kiszone lub konserwowe ogórki. Dzisiaj proponuję zamiast tego, mocniej przyprawić sos majonezowy. Trochę przypomina tatarski, a może nawet jest lepszy!
SKŁADNIKI
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 średnia cebula czerwona
- 4 jajka
- 300 g śledzi typu matias
- 4 łyżki majonezu
- 2-3 korniszony, drobno posiekane lub starte
- 2 łyżki zalewy octowej spod korniszonów
- sól i pieprz
- 2 łyżki koperku posiekanego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotować w łupinach. Obrać i ostudzić. Pokroić na cząstki.
- Cebulę posiekać na plasterki, rozdzielić na kółka.
- Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek. Pokroić na ćwiartki lub ósemki.
- Śledzie opłukać z zalewy. Pokroić na paseczki szerokości 1,5 cm.
- Majonez wymieszać z posiekanymi korniszonami, zalewą octową i 1 łyżką posiekanego koperku.
- W misce układać naprzemiennie składniki sałatki. Na koniec polać sosem. Przybrać posiekanym koperkiem. Smacznego!
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?