Sałata z pstrągiem, rzodkiewką i selerem naciowym - pomysł na szybki lunch
2021-03-29
łatwy
5 min
4
Sałata z wędzonym pstrągiem to świetny pomysł na szybki lunch. Taki posiłek doda nam energii i dostarczy cennych składników odżywczych: witaminy, minerały oraz kwasy tłuszczowe omega 3 obecne w rybach. Dodatek sosu doda sałatce orientalnego charakteru Ten przepis doskonale nadaje się dla osób na diecie odchudzającej.
SKŁADNIKI
- Opakowanie mixu sałat FIT&EASY FAMILY
- 120 g wędzonego pstrąga
- garść rukoli
- solidna łyżka czarnego sezamu
- 2 duże lub 4 małe rzodkiewki
- 1 kłącze selera naciowego
- 1 mała marchewka
- SOS ORIENTALNY:
- 8 łyżek oliwy
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- kawałek startego imbiru (1x1 cm)
- sok z połowy limonki
- odrobina pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka curry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na mieszance sałat i rukoli ułóż poszarpanego w palcach pstrąga, posiekane w plastry rzodkiewki oraz selera. Marchewkę najlepiej pokroić w słupki lub za pomocą obieraczki uzyskać długie i szerokie paski. Całość posyp sezamem.
- Przygotuj sos orientalny: w zakręcanym słoiczku umieść wszystkie składniki, zakręć zakrętkę i bardzo energicznie wymieszaj. Polej sałatkę.