Sałata z krewetkami, mango i miętą
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Kuchnia tajska jest bardzo zróżnicowana. Swą doskonałą reputację zawdzięcza wykorzystaniu świeżych składników do szybkiego przyrządzania dań, które są “ogniste”, a równocześnie aromatyczne i subtelne w smaku.
SKŁADNIKI
- 2 średniej wielkości mango
- 24 średniej wielkości krewetki
- Sos:
- sok z cytryny
- sos ostrygowy
- 4 szalotki
- 0,5 pęczka szczypiorku
- świeża mięta
- świeża kolendra
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Krewetki gotuj przez około 2 minuty w osolonej wodzie.
- Dodaj do niej 5 listków kolendry.
- Mango pokrój w długie, cienkie paski.
- Posiekaj szalotkę, szczypior, 10 listków mięty i tyle samo listków kolendry.
- Do posiekanych ziół, szalotki i szczypiorku dodaj 2 łyżki sosu ostrygowego i 2 łyżki soku z cytryny.
- Następnie wymieszaj mango z krewetkami i powstałym sosem.
- Podawaj na liściu sałaty.