Sałatka z ravioli i kurczakiem. Banalnie prosta, a posmakuje zawsze i każdemu

sałatka z ravioli i kurczakiem
Autor: Shutterstock Sałatka z ravioli i kurczakiem smakuje zawsze i każdemu.
łatwy
30 min
4

Jeżeli szukacie przepisu na obłędną i sycącą sałatkę, ta propozycja na pewno się Wam spodoba. Sałatka z ravioli i kurczakiem smakuje przepysznie, a do tego jest łatwa i w miarę szybka do zrobienia. Jej zaletą jest także to, że można ją podawać i na ciepło, i na zimno.

Jak zrobić sałatkę z tortellini i kurczakiem?

Do ugotowanych włoskich pierożków dodaje się usmażonego wcześniej aromatycznego kurczaka. Dodaje się także suszone pomidory i prażone pestki słonecznika. Wszystkie składniki łączy delikatny sos z majonezu i jogurtu naturalnego. Tak przygotowaną sałatkę można podawać od razu.

Przepis na sałatkę z tortellini i kurczakiem

  • To łatwy przepis na pyszną i sycącą sałatkę.
  • Sałatkę robi się szybko. Kiedy ravioli się gotują, można usmażyć kawałki kurczaka i przygotować sos.
  • Lista składników to produkty, które są w prawie każdym większym i mniejszym sklepie spożywczym.
  • Do sałatki idealnie nada się kurczak, który został z poprzedniego dnia. To dobry sposób na wykorzystanie resztek, które dzięki temu się nie zmarnują.
  • Można wykorzystać ugotowane dzień wcześniej ravioli. Same smakują pysznie, a w sałatce jeszcze lepiej.

Kiedy podawać sałatkę z tortellini i kurczakiem?

Sałatkę przyrządzoną z włoskich pierożków i smażonego kurczaka można jeść przez cały rok. To super propozycja na imprezę lub sycącą kolację. Sałatkę można też zapakować do pojemnika i zjeść w pracy lub szkole na drugie śniadanie. Sprawdzi się też jako przystawka przed rodzinnym obiadem lub kolacją z przyjaciółmi.

SKŁADNIKI

  • 200 g ravioli
  • 400 g fileta z kurczaka
  • 50 g roszponki
  • 10 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki prażonych pestek słonecznika
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierożki ravioli ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.
  • Filet z kurczaka pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i papryką słodką. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kurczaka, aż zacznie się rumienić. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Jogurt naturalny wymieszać z majonezem i doprawić solą i pieprzem.
  • Suszone pomidory kroimy w paseczki.
  • Ravioli przełożyć do miski. Dodać usmażonego kurczaka, suszone pomidory i pestki słonecznika. Wlać sos i wymieszać. Na dużym talerzu ułożyć roszponkę i wymieszane składniki. Posypać parmezanem.
  • Podawać od razu.
Beszamel - Włoskie pierożki – poznaj je wszystkie
Anna Szulc-Górska
więcej