Sałatka z ravioli i kurczakiem. Banalnie prosta, a posmakuje zawsze i każdemu
Jeżeli szukacie przepisu na obłędną i sycącą sałatkę, ta propozycja na pewno się Wam spodoba. Sałatka z ravioli i kurczakiem smakuje przepysznie, a do tego jest łatwa i w miarę szybka do zrobienia. Jej zaletą jest także to, że można ją podawać i na ciepło, i na zimno.
Jak zrobić sałatkę z tortellini i kurczakiem?
Do ugotowanych włoskich pierożków dodaje się usmażonego wcześniej aromatycznego kurczaka. Dodaje się także suszone pomidory i prażone pestki słonecznika. Wszystkie składniki łączy delikatny sos z majonezu i jogurtu naturalnego. Tak przygotowaną sałatkę można podawać od razu.
Przepis na sałatkę z tortellini i kurczakiem
- To łatwy przepis na pyszną i sycącą sałatkę.
- Sałatkę robi się szybko. Kiedy ravioli się gotują, można usmażyć kawałki kurczaka i przygotować sos.
- Lista składników to produkty, które są w prawie każdym większym i mniejszym sklepie spożywczym.
- Do sałatki idealnie nada się kurczak, który został z poprzedniego dnia. To dobry sposób na wykorzystanie resztek, które dzięki temu się nie zmarnują.
- Można wykorzystać ugotowane dzień wcześniej ravioli. Same smakują pysznie, a w sałatce jeszcze lepiej.
Kiedy podawać sałatkę z tortellini i kurczakiem?
Sałatkę przyrządzoną z włoskich pierożków i smażonego kurczaka można jeść przez cały rok. To super propozycja na imprezę lub sycącą kolację. Sałatkę można też zapakować do pojemnika i zjeść w pracy lub szkole na drugie śniadanie. Sprawdzi się też jako przystawka przed rodzinnym obiadem lub kolacją z przyjaciółmi.
SKŁADNIKI
- 200 g ravioli
- 400 g fileta z kurczaka
- 50 g roszponki
- 10 suszonych pomidorów
- 2 łyżki prażonych pestek słonecznika
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka startego parmezanu
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierożki ravioli ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.
- Filet z kurczaka pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i papryką słodką. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kurczaka, aż zacznie się rumienić. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Jogurt naturalny wymieszać z majonezem i doprawić solą i pieprzem.
- Suszone pomidory kroimy w paseczki.
- Ravioli przełożyć do miski. Dodać usmażonego kurczaka, suszone pomidory i pestki słonecznika. Wlać sos i wymieszać. Na dużym talerzu ułożyć roszponkę i wymieszane składniki. Posypać parmezanem.
- Podawać od razu.