Sałatka z kalafiorów i brokułów w czosnkowym sosie: przepis idealny na lato
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Sałatka z kalafiorów i brokułów w czosnkowym sosie to przepis idealny na lato. Zarówno kalafiora, jak i brokuła można jeść na surowo lub krótko blanszować, aby był łatwiejszy w przyswojeniu. Ta kolorowa i pełna smaku sałatka zachwyci was swoją świeżością i soczystością. Chrupiąca sałatka dla całej rodziny z kalafiora, brokuła i świeżych warzyw w dowolnych proporcjach.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Anna Szubińska, Adrianna Ewa Stawska
SKŁADNIKI
- 1 mały kalafior
- 1 brokuł
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 ogórek szklarniowy
- 1 duży pomidor
- 1 papryka żółta
- 1 cebula czerwona
- Na sos:
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafiora i brokuła podzielić na różyczki, łodygi pokroić na kawałki.
- Oba warzywa krótko blanszować we wrzątku, wrzucić do wrzącej wody i gotować kalafiora 4 minuty, a brokuła 2. Warzywa powinny być jędrne i chrupkie.
- Rzodkiewki pokroić na plasterki, ogórek przekroić wzdłuż na pół i pokroić na półplasterki.
- Pomidora przekroić, gniazda nasienne usunąć, miąższ pokroić w kostkę.
- Paprykę pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w kostkę.
- Warzywa wymieszać ze sobą.
- Z podanych składników przygotować sos. Czosnek drobno posiekać, dodać do majonezu, wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny i cukrem. Dobrze zmiksować.
- Sosem zalać sałatkę, wymieszać i wstawić do lodówki.
- Podawać do pieczonego mięsa lub ze świeżym chlebem jako letnią przekąskę.