Sałatka unikatowa - najlepsze danie na imprezę. Mamy sprawdzony przepis

sałatka unikatowa
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Prosta i pyszna sałatka unikatowa zachwyci każdego, kto jej spróbuje. Jest w niej makaron, soczysty kurczak, czerwona papryka i kukurydza. Nutkę zadziorności dodaje szczypiorek. Wszystkie składniki łączy w jedną smakowitą całość sos majonezowy z dodatkiem ostrej musztardy i słodkiego miodu. Sałatka unikatowa sprawdzi się zawsze.

Przepis na sałatkę unikatową

  • Przyrządzenie sałatki to niecałe pół godziny.
  • Składniki są w sklepach przez cały rok.
  • Sałatkę można serwować na różne okazje. To pyszny pomysł na kolację, sałatkę na wynos, przekąskę na mecz czy imprezę sylwestrową.
  • Makaron powinien być drobny. Mogą to być kolanka, orzo lub muszelki.
  • Zamiast uniwersalnej przyprawy do kurczaka można użyć słodkiej papryki, curry lub suszonych ziół jak bazylia, oregano czy tymianek.
  • Sałatka może być mniej kaloryczna, jeżeli użyje się makaronu razowego lub pełnoziarnistego, a majonez zamieni na gęsty jogurt grecki.

SKŁADNIKI

  • 200 g piersi kurczaka
  • 150 g drobnego makaronu
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 i 1/2 łyżeczki uniwersalnej przyprawy do kurczaka
  •  
  • sos:
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 czubata łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/3 łyżeczki suszonego czosnku
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
  • Pierś kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą uniwersalną i olejem. Odstawić na 5 minut, a następnie smażyć na patelni, aż mięso zacznie się rumienić. Często mieszać. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Szczypiorek posiekać.
  • Przygotować sos. Do miseczki przełożyć majonez, dodać musztardę, miód i czosnek. Doprawić pieprzem i wymieszać do połączenia składników.
  • Do dużej miski przełożyć makaron. Dodać usmażonego kurczaka, paprykę, kukurydzę i szczypiorek. Wlać sos, dokładnie wymieszać i podawać. 
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej