Sałatka bawarska Magdy Gessler w Twojej wersji

Sałatka bawarska Magdy Gessler
Autor: Shutterstock Sałatka bawarska Magdy Gessler to inspiracja, ty zrób swoją wersję!
łatwy
25 min
4

Dzięki Magdzie Gessler Polacy stają się poszukiwaczami nowych smaków i kulinarnymi eksperymentatorami, ale nadal lubimy gotować prosto. Restauratorka też jest zwolenniczką prostej kuchni opartej na dobrych produktach. Sałatka szwabska Magdy Gessler jest i prosta, i pyszna. Składniki wybieracie sami.

SKŁADNIKI

  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 korniszony
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 plastry mortadeli, szynki lub szynkowej
  • Sos:
  • musztarda
  • sok z cytryny
  • olej
  • cukier
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory i cebulę obrać i pokroić, tak jak lubisz najbardziej, podobnie zrób z korniszonami i papryką konserwową.
  • Warzywa wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem. Następnie dodaj do nich pokrojoną w słupki wędlinę.
  • Składniki sosu wymieszaj w ulubionych proporcjach. Spróbuj, jeśli ci smakuje, jest ok.
  • Sos dodaj do pozostałych składników sałatki, wymieszaj. Wierzch udekoruj... albo nie. Jak wolisz!
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej