Sałatka bawarska Magdy Gessler w Twojej wersji
2021-08-31
łatwy
25 min
4
Dzięki Magdzie Gessler Polacy stają się poszukiwaczami nowych smaków i kulinarnymi eksperymentatorami, ale nadal lubimy gotować prosto. Restauratorka też jest zwolenniczką prostej kuchni opartej na dobrych produktach. Sałatka szwabska Magdy Gessler jest i prosta, i pyszna. Składniki wybieracie sami.
SKŁADNIKI
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 2 korniszony
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 plastry mortadeli, szynki lub szynkowej
- Sos:
- musztarda
- sok z cytryny
- olej
- cukier
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory i cebulę obrać i pokroić, tak jak lubisz najbardziej, podobnie zrób z korniszonami i papryką konserwową.
- Warzywa wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem. Następnie dodaj do nich pokrojoną w słupki wędlinę.
- Składniki sosu wymieszaj w ulubionych proporcjach. Spróbuj, jeśli ci smakuje, jest ok.
- Sos dodaj do pozostałych składników sałatki, wymieszaj. Wierzch udekoruj... albo nie. Jak wolisz!
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?