Przepyszna sałatka taco: idealna na imprezy i dla tych, co na diecie KETO
2021-05-21
łatwy
45 min
6
Sałatka taco jest nie tylko pyszna ale też bardzo dekoracyjna. Idealnie nadaje się na imprezy - zdobi stół, a każdy miesza sobie na talerzu lub w miseczce jej składniki według własnego upodobania. Na dodatek produkty na sałatkę dostępne są w każdym markecie a ich koszt nie jest bardzo wysoki. Za to efekt wow gwarantowany!
SKŁADNIKI
- główka sałaty lodowej
- puszka kukurydzy
- puszka białej fasoli
- puszka czerwonej fasoli
- 100 g ostrego sera żółtego, np. cheddara
- 200 g małych pomidorków
- 400 g wołowiny (plus tłuszcz do podsmażenia)
- przyprawa taco (można ją kupić lub wymieszać: łyżeczkę suszonego oregano, łyżeczkę czosnku granulowanego, pół łyżeczki mielonego kminku, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, szczyptę pieprzu cayenne)
- 4 pszenne tortille (lub gotowe chipsy z tortilli)
- 1 czerwona papryka
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- na sos:
- szklanka passaty pomidorowej, łyżeczka cukru.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wołowinę podsmaż na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Dopraw do smaku przyprawą taco, pamiętaj, że mięso ma mieć wyrazisty smak. Smażąc mieszaj mięso cały czas, aby rozbić je na drobne grudki podobnej wielkości.
- Do podsmażonego mięsa dodaj passatę z papryką i cukrem. Smaż kilka minut i w razie potrzeby dopraw solą oraz przyprawą taco. Odstaw do całkowitego przestygnięcia.
- Pszenne tortille zgrilluj na patelni i potnij na niewielkie trójkąty.
- Kukurydzę i fasolę z puszki wysyp z puszki na sitka i przelej wrzątkiem, a następnie starannie odsącz.
- Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Paprykę pokrój w kostkę, a pomidory przetnij na połówki.
- Sałatę pokrój na grubszą kostkę.
- Na dużej paterze układaj obok siebie wszystkie składniki tworząc dekoracyjną kompozycję. Dodaj także ser oraz tortillę. Śmietanę podaj w miseczce, by każdy wymieszał sobie samodzielnie sałatkę.