Przepyszna sałatka taco: idealna na imprezy i dla tych, co na diecie KETO

Przepyszna sałatka taco: idealna na imprezy i dla tych, co na diecie KETO
Autor: Shutterstock sałatka taco jest bardzo smaczna, zdrowa i efektownie prezentuje się na stole
łatwy
45 min
6

Sałatka taco jest  nie tylko pyszna ale też bardzo dekoracyjna. Idealnie nadaje się na imprezy - zdobi stół, a każdy miesza sobie na talerzu lub w miseczce jej składniki według własnego upodobania. Na dodatek produkty na sałatkę dostępne są w każdym markecie a ich koszt nie jest  bardzo wysoki. Za to efekt wow gwarantowany!

SKŁADNIKI

  • główka sałaty lodowej
  • puszka kukurydzy
  • puszka białej fasoli
  • puszka czerwonej fasoli
  • 100 g ostrego sera żółtego, np. cheddara
  • 200 g małych pomidorków
  • 400 g wołowiny (plus tłuszcz do podsmażenia)
  • przyprawa taco (można ją kupić lub wymieszać: łyżeczkę suszonego oregano, łyżeczkę czosnku granulowanego, pół łyżeczki mielonego kminku, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, szczyptę pieprzu cayenne)
  • 4 pszenne tortille (lub gotowe chipsy z tortilli)
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • na sos:
  • szklanka passaty pomidorowej, łyżeczka cukru.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wołowinę podsmaż na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Dopraw do smaku przyprawą taco, pamiętaj, że mięso ma mieć wyrazisty smak. Smażąc mieszaj mięso cały czas, aby rozbić je na drobne grudki podobnej wielkości.
  • Do podsmażonego mięsa dodaj passatę z papryką i cukrem. Smaż kilka minut i w razie potrzeby dopraw solą oraz przyprawą taco. Odstaw do całkowitego przestygnięcia.
  • Pszenne tortille zgrilluj na patelni i potnij na niewielkie trójkąty.
  • Kukurydzę i fasolę z puszki wysyp z puszki na sitka i przelej wrzątkiem, a następnie starannie odsącz.
  • Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Paprykę pokrój w kostkę, a pomidory przetnij na połówki.
  • Sałatę pokrój na grubszą kostkę.
  • Na dużej paterze układaj obok siebie wszystkie składniki tworząc dekoracyjną kompozycję. Dodaj także ser oraz tortillę. Śmietanę podaj w miseczce, by każdy wymieszał sobie samodzielnie sałatkę.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej