Orzeżwiająca i chrupiąca sałatka królewska z kurczakiem - po prostu pycha!
2022-09-16
łatwy
25 min
4
Sałatka królewska to kombinacja orzeźwiających smaków - ananasa i selera, chrupiącej kukurydzy, aromatycznego kurczaka, wyrazistego sera żółtego i aksamitnych jajek. Po prostu pycha! I jak pięknie można ją podać.
SKŁADNIKI
- 250 g filetów z udźca kurczaka
- przyprawy do kurczaka: 1 łyżeczka sosu sojowego,1 łyżeczka oleju roślinnego,1/3 łyżeczki papryki ostrej mielonej, 1/2 łyżeczki papryki słodkie mielonej, 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czarnego
- 1 słoik selera konserwowego
- 6 krążków ananasa konserwowego
- 150 g sera żółtego
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 2-3 duże jajka
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki majonezu
- do smaku - sól, pieprz czarny mielony
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety z udźca kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Sos sojowy, olej, paprykę słodką, ostrą i pieprz wymieszać dokładnie, kawałki kurczaka wymieszać z tak przygotowaną marynatą, odstawić na pół godziny do lodówki.
- Zamarynowanego kurczaka smażyć na mocno rozgrzanej, suchej patelni przez kilka minut, aż mięso zrumieni się ze wszystkich stron. Odstawić do ostudzenia.
- Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Podobnie postąpić z żółtym serem.
- Kukurydzę, selera i ananasa odcedzić z zalewy. Selera i ananasa można też lekko odcisnąć z nadmiaru płynu.
- Wszystkie składniki wrzucić do miski. Dodać majonez, jogurt i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do lodówki co najmniej na godzinę. Podawać ozdobioną zieleniną.
Ananas – dlaczego warto go jeść?