Orzeżwiająca i chrupiąca sałatka królewska z kurczakiem - po prostu pycha!

Orzeżwiająca i chrupiąca sałatka królewska z kurczakiem - po prostu pycha!
Autor: Shutterstock Gdy wolisz, by składniki sałatki były w większych kawałkach - możesz je pokroić, zamiast ścierać na tarce.
łatwy
25 min
4

Sałatka królewska to kombinacja orzeźwiających smaków - ananasa i selera, chrupiącej  kukurydzy, aromatycznego kurczaka, wyrazistego sera żółtego i aksamitnych jajek. Po prostu pycha!

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 250 g filetów z udźca kurczaka
  • przyprawy do kurczaka: 1 łyżeczka sosu sojowego,1 łyżeczka oleju roślinnego,1/3 łyżeczki papryki ostrej mielonej, 1/2 łyżeczki papryki słodkie mielonej, 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czarnego
  • 1 słoik selera konserwowego
  • 6 krążków ananasa konserwowego
  • 150 g sera żółtego
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 2-3 duże jajka
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki majonezu
  • do smaku - sól, pieprz czarny mielony

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety z udźca kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Sos sojowy, olej, paprykę słodką, ostrą i pieprz wymieszać dokładnie, kawałki kurczaka wymieszać z tak przygotowaną marynatą, odstawić na pół godziny do lodówki.
  • Zamarynowanego kurczaka smażyć na mocno rozgrzanej, suchej patelni przez kilka minut, aż mięso zrumieni się ze wszystkich stron. Odstawić do ostudzenia.
  • Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Podobnie postąpić z żółtym serem.
  • Kukurydzę, selera i ananasa odcedzić z zalewy. Selera i ananasa można też lekko odcisnąć z nadmiaru płynu.
  • Wszystkie składniki wrzucić do miski. Dodać majonez, jogurt i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do lodówki co najmniej na godzinę. Podawać ozdobioną zieleniną.