Ziołowa sałatka z kalafiora i ciecierzycy
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Ziołowa sałatka z kalafiora i ciecierzycy to pyszna przekąska lub dodatek do dania głównego. Słodkawy kalafior i chrupiąca ciecierzyca to świetne połączenie. Świeże zioła dodają całości smaku. Pyszna alternatywa dla innych sałatek. Zdrowa i pożywna.
SKŁADNIKI
- 1 kalafior średniej wielkości
- 1 puszka gotowanej ciecierzycy
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek trybuli
- pół pęczka szczypiorku
- 50 ml soku z cytryny
- 50 ml oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
- ćwierć łyżeczki suszonych płatków papryki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafior podzielić na różyczki, łodygi pokroić na kawałki mniejsze od różyczek.
- Kalafiora ugotować w posolonej i osłodzonej wodzie al dente, czyli tak na ząb, nie rozgotowując go na krem.
- Ciecierzycę odsączyć.
- Natkę pietruszki i pozostałe zioła posiekać.
- Wymieszać kalafiora z ciecierzycą i ziołami.
- Z soku cytryny, oliwy i przypraw przygotować winegret.
- Warzywa zalać winegretem i odstawić na 30 minut do lodówki.