Tropikalna sałatka z rukwi wodnej z awokado i mango

Sałatka z mango i rukwi
Autor: Shutteratock Sałatka z mango i rukwi to stylowa przekąska na małe i duże spotkania.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Wyraźnie pieprzowa rukiew i słodkie, soczyste mango połączone aksamitnym kremowym awokado. Całość podkręca wyrazisty limonkowy dressing. Sałatka smakuje jak wakacje w tropikach przyprawione odrobiną pikanterii.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie rukwi
  • 2 awokado
  • 2 mango
  • 1 czerwona cebula
  • Sos:
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 limonka
  • sól, pieprz
  • cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Limonkę wyszorować, sparzyć i zetrzeć z niej skórkę.
  • Wycisnąć sok z limonki i dokładnie połączyć go z oliwą i olejem, dodać skórkę, przyprawić sos do smaku sola, pieprzem i cukrem i odstawić.
  • Rukiew umyć i osuszyć. Cebule obrać i pokroić w cieniutkie piórka, Awokado obrać i pokroić w kostkę, podobnie zrobić z mango.
  • Składniki sałatki ułożyć dekoracyjnie na talerzach, polać sosem i podawać.
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej