Surówka z jabłka na sałacie. Z orzechami i miodem smakuje wyśmienicie

Sałatka z jabłkami
Autor: Shutterstock Smak tej sałatki z jabłkami świetnie podkręcają karmelizowane orzechy.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Świetny sposób na podanie sałatki z jabłek. Podane na sałacie, z dodatkiem karmelizowanych orzechów włoskich i rewelacyjnego dressinu, o bardzo wyrazistym aromacie smakują znakomicie. Bardzo pomysłowa przystawka z prostych składników, pasuje nawet na eleganckie przyjęcie.

SKŁADNIKI

  • 2 główki endywii kędzierzawej lub 1 główka sałaty masłowej
  • 2 garście rukoli
  • 2 duże jabłka
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sos:
  • 4-5 łyżek octu jabłkowego
  • 2,5 łyżki miodu
  • 2 łyżki siekanych orzechów włoskich
  • szczypta cynamonu
  • szczypta czarnego pieprzu
  • sól
  • szczypta kuminu
  • szczypta curry
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Orzechy do dressingu drobno zmielić za pomącą blendera lub młynka.
  • Do orzechów dodać pozostałe składniki i bardzo dokładnie i energicznie wymieszać.
  • Powstanie emulsja, którą można odstawić na kilkanaście minut, aby smaki się przegryzły.
  • Sałatę umyć, osuszyć, drobno posiekać lub porwać, wymieszać z rukolą, rozłożyć na talerze.
  • Cukier wymieszać z cynamonem i solą, wysypać na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powloką, podgrzewać aż cukier się rozpuści.
  • Gdy cukier się rozpuści dodać do niego orzechy i składnie wymieszać, aby każdy kawałek pokrył się słodką masa.
  • Wyłożyć orzechy na papier do pieczenia lub silikonowa foremkę, dwoma widelcami porozdzielać posklejane kawałki orzechów (uwaga gorące).
  • Gdy orzechy wystygną 2/3 z nich dodać do sałaty razem z pokrojonymi w słupki jabłkami (również 2/3). Sałatę polać 2/3 dressingu i wymieszać.
  • Sałatkę rozłożyć do kokilek, na wierch wyłożyć resztę jabłek i orzechów, polać sosem. Od razu podawać.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej