Surówka z jabłka na sałacie. Z orzechami i miodem smakuje wyśmienicie
2022-10-12
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Świetny sposób na podanie sałatki z jabłek. Podane na sałacie, z dodatkiem karmelizowanych orzechów włoskich i rewelacyjnego dressinu, o bardzo wyrazistym aromacie smakują znakomicie. Bardzo pomysłowa przystawka z prostych składników, pasuje nawet na eleganckie przyjęcie.
SKŁADNIKI
- 2 główki endywii kędzierzawej lub 1 główka sałaty masłowej
- 2 garście rukoli
- 2 duże jabłka
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 3 łyżki brązowego cukru
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- Sos:
- 4-5 łyżek octu jabłkowego
- 2,5 łyżki miodu
- 2 łyżki siekanych orzechów włoskich
- szczypta cynamonu
- szczypta czarnego pieprzu
- sól
- szczypta kuminu
- szczypta curry
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Orzechy do dressingu drobno zmielić za pomącą blendera lub młynka.
- Do orzechów dodać pozostałe składniki i bardzo dokładnie i energicznie wymieszać.
- Powstanie emulsja, którą można odstawić na kilkanaście minut, aby smaki się przegryzły.
- Sałatę umyć, osuszyć, drobno posiekać lub porwać, wymieszać z rukolą, rozłożyć na talerze.
- Cukier wymieszać z cynamonem i solą, wysypać na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powloką, podgrzewać aż cukier się rozpuści.
- Gdy cukier się rozpuści dodać do niego orzechy i składnie wymieszać, aby każdy kawałek pokrył się słodką masa.
- Wyłożyć orzechy na papier do pieczenia lub silikonowa foremkę, dwoma widelcami porozdzielać posklejane kawałki orzechów (uwaga gorące).
- Gdy orzechy wystygną 2/3 z nich dodać do sałaty razem z pokrojonymi w słupki jabłkami (również 2/3). Sałatę polać 2/3 dressingu i wymieszać.
- Sałatkę rozłożyć do kokilek, na wierch wyłożyć resztę jabłek i orzechów, polać sosem. Od razu podawać.
Dlaczego warto jeść orzechy?