Chińska surówka z białej kapusty z marchewką

Chińska surówka z białej kapusty z marchewką
Autor: Shutterstock.com Chińska surówka z białej kapusty z marchewką jest chrupka i orzeźwiająca
łatwy
30 min
4

Biała kapusta to jedno z ulubionych warzyw Polaków. I bardzo dobrze! To bardzo zdrowe warzywo. Na dodatek zawsze dostępne i niedrogie. Proponuję surówkę z kapusty z dodatkiem równie zdrowej marchewki po chińsku. Spróbujcie tej  kombinacji! Oto przepis na chińską surówkę z białej kapusty i marchewki!

SKŁADNIKI

  • Na surówkę z kapusty białej:
  • 1/2 główki białek kapusty
  • 1 marchewka
  • Na dressing do surówki:
  • 100 ml oleju
  • 6 łyżek octu ryżowego lub 3 łyżki octu spirytusowego i 3 łyżki wody
  • 5 łyżek cukru brązowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę poszatkować. Lub pokroić na bardzo cienkie paseczki. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  • Kapustę i marchewkę wymieszać. Przełożyć do naczynia z pokrywką.
  • W rondelku zagotować mieszaninę oleju, octu, cukru, soli. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Gorącym dressingiem zalać kapustę z marchewką. Wymieszać dokładnie.
  • Przykryć i wstawić do lodówki na 12 godzin.
  • Przed podaniem wyjąć z lodówki 30 minut wcześniej.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej