Chińska surówka z białej kapusty z marchewką

Chińska surówka z białej kapusty z marchewką
Autor: Shutterstock.com Chińska surówka z białej kapusty z marchewką jest chrupka i orzeźwiająca
łatwy
30 min
4

Biała kapusta to jedno z ulubionych warzyw Polaków. I bardzo dobrze! To bardzo zdrowe warzywo. Na dodatek zawsze dostępne i niedrogie. Proponuję surówkę z kapusty z dodatkiem równie zdrowej marchewki po chińsku. Spróbujcie tej  kombinacji! Oto przepis na chińską surówkę z białej kapusty i marchewki!

Składniki

Na surówkę z kapusty białej:

1/2 główki białek kapusty

1 marchewka

Na dressing do surówki:

100 ml oleju

6 łyżek octu ryżowego lub 3 łyżki octu spirytusowego i 3 łyżki wody

5 łyżek cukru brązowego

2 łyżeczki soli

2 ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Kapustę poszatkować. Lub pokroić na bardzo cienkie paseczki. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych otworach.

Kapustę i marchewkę wymieszać. Przełożyć do naczynia z pokrywką.

W rondelku zagotować mieszaninę oleju, octu, cukru, soli. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.

Gorącym dressingiem zalać kapustę z marchewką. Wymieszać dokładnie.

Przykryć i wstawić do lodówki na 12 godzin.

Przed podaniem wyjąć z lodówki 30 minut wcześniej.

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej