Selery w białym sosie - ciekawy sposób na zdrowe selery
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Selery w białym sosie to łatwy sposób na przygotowanie zdrowej jarzynki do obiadu. Warto jeść selery - są niskokaloryczne, smaczne i zawierają dużo witamin i mikroelementów. Biały mleczny sos to świetny dodatek do gotowanych warzyw.
Twarde warzywa korzeniowe, przeznaczone do gotowania, gotuj w całości. Miękkie łatwiej niż surowe pokroisz w kostkę czy plasterki.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 60 dag selerów
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżki masła
- 1/2 łyżki mąki
- 2-3 łyżki posikanej natki pietruszki
- sól i pieprz ziołowy do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Selery umyć, obrać, przekroić na pół, włożyć do osolonego, wrzątku ugotować do miękkości. Wyłowić, ostudzić o pokroić w kostkę
- Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić mlekiem, podgrzewać do zagotowania, doprawić solą i pieprzem ziołowym do smaku.
- Wymieszać z ugotowanym selerem, podawać jarzynkę posypaną natką pietruszki.